Klaus Iohannis, despre o posibilă amenințare la securitatea națională: “Rămâne un obiectiv important creșterea prezenței militare americane”

Gabriela del Pupo 12.01.2022, 13:50
Klaus Iohannis, despre o posibilă amenințare la securitatea națională: “Rămâne un obiectiv important creșterea prezenței militare americane”

Klaus Iohannis a reiterat importanța prezenței militare NATO și a trupelor americane pe teritoriul României în contextul escaladării conflictului la granița Rusiei cu Ucraina. Președintele a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii străini la Palatul Cotroceni.

”Problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă”

Președintele a reafirmat dorința de implicare a României în aplanarea conflictelor la granița de Est a NATO. Acesta spune că trebuie luate măsuri ferme.

”Problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă. Astfel, în fața provocărilor recente de securitate este evident că avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare, acțiune care trebuie articulată în spiritul unității și cooperării transatlantice și al angajamentelor din cadrul NATO.

Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România. România se implică activ în procesele cu miză strategică la nivelul NATO și UE în ceea ce privește evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre. Suntem, în mod firesc, preocupați de situația de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și de implicațiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică” spune Klaus Iohannis.

Iohannis le-a transmis ambasadorilor că este informat în timp real în privința discuțiilor care au loc săptămâna aceasta între reprezentanți NATO și SUA și oficialii ruși.

“Chiar astăzi are loc o interacțiune importantă, în formatul Consiliului NATO-Rusia, complementară dialogului strategic americano-rus de la începutul săptămânii, cu privire la care am fost informați în timp real.

Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susținut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și în deschiderea, pe această bază, pentru dialog”, a spus Klaus Iohannis.

„Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate”

Klaus Iohannis a mai spus că România vrea și consolidarea prezenței NATO în regiunea Mării Negre. Din păcate consultările ruso-americane nu au deocamdată rezultatul scontat și un nou exercițiu militar în care au fost implicați peste trei mii de soldați ruși a avut loc a doua zi după discuțiile de luni.

„Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile.

Susținem, totodată, necesitatea continuării consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întregul Flanc Estic, inclusiv și în special în regiunea Mării Negre. Într-un cadru mai larg, Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie, va reprezenta punctul culminant pentru adoptarea unor decizii-cheie pentru viitorul Alianței, iar România este deja implicată activ și constructiv.

Principala decizie va privi noul Concept Strategic al NATO, prin care Alianța va continua adaptarea la noile provocări și își va consolida profilul. La nivelul Uniunii Europene, în discuțiile asupra Busolei Strategice, vom urmări menținerea nivelului ridicat de angajament în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comune. Aprofundarea cooperării NATO-UE și complementaritatea celor două organizații, cu evitarea oricărei duplicări, rămân esențiale în acest exercițiu”, a declarat președintele.

SUA și Rusia au o serie de întâlniri săptămâna aceasta la Geneva dar din păcate primele semnale transmise de oficial nu dau de înțeles că ar fi înaintat discuțiile spre o soluționare a conflictului de la granița cu Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe