Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. A informat Parlamentul că a decis extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre

Elena Avramescu 19.12.2022, 14:39
Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. A informat Parlamentul că a decis extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre

În cursul zilei de astăzi, președintele Klaus Iohannis l-a informat oficial pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, că s-a luat hotărârea de a extinde prezența forțelor aliate pe teritoriul României, ținând cont de conflictul declanșat de Rusia în Ucraina.

Președintele României, despre extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre

Ulterior s-a aflat că decizia a fost luată la propunerea Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR), cu scopul de a iniția mai multe măsuri de vigilență sporită pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Tocmai de aceea, trupele Macedoniei, care se află deja pe teritoriul României din luna noiembrie, urmează să participe la toate operațiunile NATO din România.

„În urma discuțiilor bilaterale dintre autoritățile politice din România și din Macedonia de Nord, autoritățile politice macedonene au aprobat participarea la activitățile de vigilență sporită pe teritoriul României cu un detașament de infanterie și tehnică aferentă, structură care este subordonată Brigăzii Multinaționale de Sud-Est și este dislocată în garnizoana Caracal pentru a participa la exerciții și activității de instruire în comun, precum și în cadrul operațiilor aliate, începând cu luna noiembrie 2022.

Astfel, în urma analizei situației de securitate din regiune și a solicitărilor Alianței Nord-Atlantice, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și cu prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului din Macedonia de Nord pe teritorial României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis, la intalnirea Ministrilor de Externe NATO de la Bucuresti
Presedintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, convins că România va intra în Schengen în 2023

În decursul săptămânii trecute, Klaus Iohannis a participat la Consiliul European de la Bruxelles de unde a transmis un mesaj optimist românilor. Astfel că șeful statului s-a declarat destul de încrezător în privința viitoarei aderări a României în Schengen în anul 2023.

„Am făcut pași înainte în direcția bună, dar să nu aveți așteptări extraordinare. Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune, am avut dezbaterea astăzi. Am făcut pași în direcția bună. Concluzia mea e simplă: toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată.

Sunt optimist şi în cursul anului 2023 sper să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria”, a mai precizat președintele”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ținut să mai precizeze și că a prezentat liderilor europeni faptul că țara noastră e pregătită pentru a deveni parte a Schengen, și chiar a vorbit despre solidaritate şi unitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...