Exercițiu militar, deasupra României. NATO a simulat un posibil atac cu avioanele de luptă ale alianței. „Continuăm să ne consolidăm apărarea”

Mihnea Tălău 23.11.2022, 20:04
Exercițiu militar, deasupra României. NATO a simulat un posibil atac cu avioanele de luptă ale alianței. „Continuăm să ne consolidăm apărarea”

Aliații NATO au desfășurat miercuri un exercițiu militar pentru a testa apărarea antiaeriană și antirachetă în România, la aproximativ o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în Polonia și a pus în evidență lacunele din scutul aerian al alianței.

Exercițiu militar de apărare aeriană desfășurat în România

Un sistem francez de apărare aeriană desfășurat în România a respins un atac simulat de către avioane de luptă aliate, a declarat Comandamentul aerian aliat al NATO din Ramstein, în vestul Germaniei, scrie Reuters.

La exercițiu au participat avioane de vânătoare F-16 turcești, Eurofighters spaniole, avioane growler americane concepute pentru război electronic și avioane Rafale franceze care zboară de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat acesta.

„Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm descurajarea și apărarea în partea estică a alianței”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Ea a precizat că alianța a adăugat mai multe avioane de vânătoare și de supraveghere în patrulare, împreună cu mai multe sisteme de apărare aeriană la sol și nave cu capacitate de apărare aeriană pe mare.

Alerta aeriana la Drobeta Turnu Severin. Doua avioane F16 au interceptat un alt avion suspect

„Exerciții precum acesta asigură faptul că forțele NATO sunt capabile să opereze împreună și rămân pregătite să răspundă la orice amenințare din orice direcție”, a mai spus Lungescu.

Arme mutate pe flancul estic al NATO

Franța a desfășurat sistemul său de apărare antiaeriană SAMP/T în România din luna mai. Acesta este conceput pentru a proteja câmpurile de luptă și siturile sensibile, cum ar fi aeroporturile și porturile, împotriva rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor și rachetelor balistice tactice.

Mai mulți alți aliați au mutat, de asemenea, astfel de arme pe flancul estic al NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina: Unitățile de foc Patriot germane sunt desfășurate în Slovacia, Statele Unite operează Patriots în Polonia, iar Spania a trimis sisteme NASAMS în Letonia.

Cu toate acestea, prăbușirea a ceea ce pare să fi fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană rătăcită în Polonia, marți, săptămâna trecută, a lansat ideea asupra necesității ca NATO să acopere mai multe lacune în scutul său aerian.

După Războiul Rece, mulți aliați NATO au redus numărul de unități axate pe amenințările din cer, reflectând evaluarea că, în viitor, vor trebui să se confrunte doar cu o amenințare limitată de rachete venită din partea unor țări precum Iranul.

Această percepție s-a schimbat drastic odată cu invazia rusă, care i-a făcut pe aliații NATO să se grăbească să crească stocurile de muniție și să remedieze deficitul de apărare aeriană.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...