Erdogan nu se lasă înduplecat de NATO. Refuză aderarea Suediei și Finlandei în alianța nord-atlantică

Ana Anitoiu 19.05.2022, 15:22
Erdogan nu se lasă înduplecat de NATO. Refuză aderarea Suediei și Finlandei în alianța nord-atlantică

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu se lasă înduplecat de NATO. Liderul de la Ankara nu este de acord cu aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Atlanticului de Nord, pe care oficialii din cele două țări au cerut-o în mod oficial, miercuri, renunțând la politica de nealiniere, în contextul războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia și-au depus împreună, miercuri, candidaturile pentru aderarea la NATO. Ambasadorii celor două țări la Alianța Atlanticului de Nord s-au întâlnit cu secretarul general al acesteia, Jens Stoltenberg, pentru a transmite cererile.

„Acesta este un moment istoric, un moment istoric pentru securitatea noastră. Sperăm să finalizăm rapid (procesul de aderare, n.r.)”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare ce au fost prezentate de ambasadorii Finlandei și Suediei.

Erdogan nu se lasa induplecat de NATO
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Erdogan, neînduplecat în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO

Pe de altă parte, președintele turc Recep Tayyip Erdogan are o cu totul altă părere. Ratificarea Turciei este imperativă pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO, la fel ca în cazul celorlalte țări membre ale alianței. Însă, liderul de la Ankara este de neînduplecat în privința acestui subiect.

„Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar proporțional cu respectul care va fi arătat față de sensibilitățile noastre. Avem o asemenea sensibilitate ca să ne protejăm granițele de atacurile organizațiilor teroriste”, a spus, zilele trecute, Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a declarat din nou, joi, că se opune aderării celor două țări la NATO, precizând din nou că Turcia nu poate accepta existența unor organizații teroriste într-o „organizație de securitate”, cum este Alianța Atlanticului de Nord.

Președintele turc le reproșează celor două țări din nordul Europei că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, precum şi de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că mai ales Suedia este un „adevărat focar al terorii, casa terorii”, adăugând că Stockholm a impus, de asemenea, un embargo asupra armelor Turciei după incursiunea sa din Siria împotriva YPG în anul 2019.

Erdogan, critici la adresa NATO

După ce radiodifuzorul de stat turc TRT Haber a transmis, luni, că cele două țări nordice au respins repatrierea a 33 de persoane pe care o ceruse Turcia, Erdogan a răbufnit. Liderul turc a întrebat, retoric, dacă cele două țări le cer aderarea la NATO în timp ce refuză să le dea înapoi teroriști.

De asemenea, Recep Tayyip Erdogan i-a criticat pe aliații NATO, spunând că nu au ajutat Turcia niciodată în lupta împotriva grupărilor militante kurde, printre care se numără și YPG-ul kurd sirian, pe care Ankara îl consideră, totodată, un grup terorist strâns legat de PKK.

În plus, el a acuzat țările membre NATO că îi sprijină pe teroriști. Recep Tayyip Erdogan a invocat livrările de arme pentru YPG – o principală sursă de tensiuni între Turcia și Statele Unite ale Americii, precum și alte țări occidentale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...