La finalul summit-ului NATO organizat joi la Bruxelles, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații cu privire la principalele teme ce au fost dezbătute. Președintele a precizat că România „are o situație bună la agricultură” și că nu crede că vor fi probleme alimentare. Șeful statului a mai spus că Republica Moldova este „foarte importantă pentru noi” și că au existat discuții pe această temă.
Joi seara, la finalul summit-ului special NATO organizat la Bruxelles, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații.
„A fost o zi foarte specială, am demonstrat că suntem uniți, există o abordare unitară.
Am avut un musafir special, președintele Biden, a participat la Consiliul.Tema tuturor întâlnirilor a fost Ucraina, agresiunea rusă, măsurile, sancțiunile și felul în care vom merge mai departe.
Unitatea noastră este arma cea mai puternică și acest lucru trebuie subliniat de fiecare dată.
Am discutat și despre cum putem și să sprijinim Ucraina în special în zona umanitară și România a demonstrat că știe ce și cum trebuie făcut.
Vom continua să-i primim pe refugiații ucraineni”, a declarat Iohannis.
Președintele a vorbit și despre importanța consolidării flancului estic, în condițiile în care agresorul este Rusia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„O apărare puternică pe flancul estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă.
Ar mai fi de menționat: Nu suntem singuri, avem vecini, avem parteneriatul estic, Moldova este foarte importantă, ne preocupă și îi convingem și pe alții să facă acest lucru. Am avut discuții în care am explicat de ce Moldova este importantă, într-o situație similară este și Georgia, într-o situație complicată vestul Balcanilor.Discuțiile continuă pe Ucraina și mâine pe o discuție foarte fierbinte, energie, prețurile pe energie. Trebuie să aducem prețurile la un nivel rezonabil și fiecare stat trebuie să protejeze consumatorii”, a continuat președintele.
Cât despre pericolul unei crize alimentare, Klaus Iohannis a afirmat că „România are o situație bună în ce privește agricultura și nu cred că vor fi probleme, dar este posibil ca sancțiunile să producă mișcări și la prețul pe alimente”.
„Nu există niciun indiciu concret că ar exista altă țintă decât Ucraina, dar flancul estic trebuie întărit. Nu putem să aplicăm sancțiuni care sunt mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia.
Nu a existat o propunere concretă, formală, pe un pachet de sancțiuni pe energie. În UE sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc și state care depind aproape integral și nu este realist să impunem sancțiuni în această zonă. Dar am luat decizia la Versailles să renunțăm gradual la energia din Rusia. Dar va dura poate chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm și la resursele fosile și să trecem la regenerabile”, a mai spus șeful statului.