Când vor fi funcționale grupurile de luptă NATO. Mircea Geoană: „Cel din România este cel mai avansat”

Ana Anitoiu 24.03.2022, 21:25
Când vor fi funcționale grupurile de luptă NATO. Mircea Geoană: „Cel din România este cel mai avansat”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat, joi, când vor fi funcționale noile grupuri de luptă aprobate de Alianța Atlanticului de Nord în contextul războiului din Ucraina și a precizat că cel din România este cel mai avansat. Oficialul a spus că acestea se află deja într-o fază inițială de operaționalizare.

Mircea Geoană, despre noile grupuri de luptă aprobate de NATO

NATO a aprobat crearea a patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, în contextul în care războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă. Prin urmare, Alianța Atlanticului de Nord va avea în total opt grupuri tactice, începând de la Marea Baltică și până la Marea Neagră.

„Sunt deja într-o fază iniţială de operaţionalizare şi într-un orizont relativ scurt de timp vor deveni complet funcţionale. Astfel, vom avea opt grupuri de luptă pe Flancul estic, patru deja existente în zona baltică şi în Polonia, plus cele patru din regiunea noastră – asta, dacă vreţi, este o decizie pentru termenul foarte apropiat”, a spus Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Oficialul a adăugat că în prezent, operaționalizarea grupurilor de luptă este mai degrabă o „chestiune tehnică”. Componența lui este deja cunoscută. Câteva dintre țările care au anunțat participarea și-au reconfirmat implicarea, joi.

Cand vor fi functionale grupurile de lupta NATO
Militari la parada de la 1 decembrie 2021. Foto: Inquam Photos/ George Calin

„Franţa, ţara-cadru, dar şi Olanda şi alte ţări şi-au anunţat intenţia de a participa la grupul nostru. Deci, anticipez o perioadă relativ scurtă de timp şi sunt convins că şi comandanţii militari români, care sunt foarte respectaţi la NATO, vor contribui la un calendar foarte scurt. Aş spune că grupul de luptă din România este cel mai avansat din cele patru decise şi înfiinţate de liderii noştri”, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană, despre o prezență militară permanentă pe flancul estic al NATO

În privința unei prezențe militare permanente pe flancul estic al NATO, Mircea Geoană a spus că Alianța a decis, joi, să le ceară comandanților săi militari să prezinte opțiuni. Ulterior, pe baza avizului militar, liderii aliați vor aproba la summitul de la Madrid hotărâri pentru termen mediu și lung.

Mircea Geoană a precizat că deja au fost activate planurile de apărare pentru ţările de pe Flancul estic, inclusiv pentru România și Turcia. Prin urmare, sunt gata să acționeze 40.000 de trupe sub comanda NATO, dacă situația ar impune acest lucru.

Oficialul a mai spus că în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, NATO va lua decizii pe termen mediu și lung în ceea ce privește sistemele de apărare antirachetă și cibernetică și în ceea ce privește în general „o altă calitate şi profunzime” a prezenţei Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...