Curg sancțiuni fără precedent pentru Rusia. UE a pregătit al patrulea pachet de măsuri împotriva Moscovei. Ce conține acesta

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 22:33
Curg sancțiuni fără precedent pentru Rusia. UE a pregătit al patrulea pachet de măsuri împotriva Moscovei. Ce conține acesta

Economia Rusiei este în corzi, fiind sufocată de sancțiunile dictate împotriva Moscovei în urma invadării Ucrainei. După ce SUA au anunțat noi restricții, și Uniunea Europeană va impune un al patrulea pachet de sancțiuni pentru a pune presiune pe Vladimir Putin, potrivit președintei Comisiei Europene. Iată ce măsuri a pregătit blocul comunitar.

UE, noi sancțiuni împotriva Rusiei

Blocul comunitar va impune un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola și mai mult Rusia și pentru a epuiza resursele pe care le folosește pentru a finanța „acest război barbar”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, într-un comunicat.

Ursula von der Leyen a mai precizat că UE se va asigura că statul rus și elitele sale nu pot folosi activele cripto pentru a eluda sancțiunile și va interzice exporturile către Rusia a bunurilor de lux și importul de produse din sectoarele fier și oțel.

 Rusia, lovită de noi sancțiuni. UE a pregătit al patrulea pachet de măsuri împotriva Moscovei. Ce conține acesta
Alte sancțiuni pentru Rusia.

În primul rând, vom refuza Rusiei statutul de națiune cea mai favorizată pe piețele noastre. Acest lucru va revoca beneficii importante de care Rusia se bucură ca membru al OMC. Companiile ruse nu vor mai primi un tratament privilegiat în economiile noastre. UE va lucra, de asemenea, pentru a suspenda drepturile de membru al Rusiei la principalele instituții financiare multilaterale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Ne vom asigura că Rusia nu poate obține finanțare, împrumuturi sau orice alte beneficii de la aceste instituții”, a mai precizat președinta Comisiei Europene, citată de CNN.

Națiunile G7 caută soluții

Vineri, națiunile G7 au anunțat că vor lua măsuri pentru a revoca Rusiei statutul de „națiune cea mai favorizată”, ceea ce ar face ca Rusia să piardă beneficiile aderării la Organizația Mondială a Comerțului.

De asemenea, blocul comunitar va interzice noi investiții europene în sectorul energetic din Rusia, în timp ce națiunile G7 au spus că se caută soluții pentru a reduce dependența Europei de energia de la Moscova.

Pe lângă planurile anunțate, vom depune eforturi suplimentare pentru a reduce dependența noastră de energia rusă, asigurându-ne în același timp că facem acest lucru într-un mod ordonat și în moduri care să ofere lumii timp pentru a asigura aprovizionare alternative și durabile. În plus, privat companiile din sector părăsesc Rusia cu o viteză și o solidaritate fără precedent. Suntem alături de companiile noastre care caută o retragere ordonată de pe piața rusă”, au declarat națiunile G7.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a adăugat că înaintează propuneri pentru includerea pe lista neagră a mai multor oligarhi, oameni de afaceri și companii din Rusia, după ce UE a dictat, deja, zeci de interdicții de călătorie și înghețare a activelor.

Noi sancțiuni ar afecta oamenii activi în industria siderurgică și pe alții care furnizează servicii financiare, produse militare și tehnologie statului rus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...