Klaus Iohannis, avertisment pentru români! “Vom fi obligați să reintrăm în stare de urgență”

Luiza Moldovan 19.05.2020, 20:29
Klaus Iohannis, avertisment pentru români! “Vom fi obligați să reintrăm în stare de urgență”

Președintele Klaus Iohannis nu împărtășește optimismul din ultimele zile ale românilor și-i atenționează că-i e teamă să nu revină la instituirea stării de urgență din cauză că oamenii au lăsat garda jos. Marți seara, președintele a cerut autorităților să fie mai ferme în gestionarea situației.

“Dacă regulile nu vor fi respectate, ne îndreptăm înspre un scenariu cu noi focare”

În discursul de marți seara, președintele a atras atenția că scenariul unor noi focare și al unui nou val de îmbolnăviri nu e departe și nici nu e de neacceptat. Că depinde de fiecare dintre noi să conștientizăm regulile simple ale unei prevenții eficiente.

“Virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre, ale tuturor, să controlăm și, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. În acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri. Solicit autorităților locale să-și asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează”, a spus Iohannis.

Iohannis i-a tras de urechi pe români pentru că n-au fost cuminți și au stat prea mult afară
Iohannis i-a tras de urechi pe români pentru că n-au fost cuminți și au stat prea mult afară

“Cred că nimeni nu-și dorește să reintrăm în starea de urgență”

Un comportament neatent, un comportament lipsit de responsabilitate nu ar fi de dorit și, mai mult decât atât, ar putea compromite eforturile din ultimele luni de a opri răspândirea virusului. Am putea, chiar ajunge, din nou, în instituirea unei stări de urgență.

„Au fost două luni foarte grele pentru toți, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți.

Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ. (…) Să nu irosim, dragi români, tot ce am câștigat în aceste două luni cu mari sacrificii!”, a avertizat președintele.