Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează mii de români

Luiza Moldovan 18.05.2020, 22:13
Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează mii de români

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care prevede că părinții pot să-și mai ia zile libere pentru supravegherea copiilor, până la încheierea anului școlar.

Unul dintre părinți poate sta acasă, să aibă grijă de copii

Potrivit acestui act normativ, unul dintre părinți are dreptul la zile libere pentru supravegherea copiilor, care nu se mai duc la școală, din cauze extreme (condiții meteo nefavorabile sau alte situații grele), decretate de autoritățile în domeniu.

Prevederile acestei legi se aplică, prin excepție, și pe perioada următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar.

În actul normativ se mai reglementează că:

“prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv ale actelor normative care o modifică şi/sau o completează ori care cuprind dispoziţii care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgenţă instituite prin decret, potrivit art. 93 alin.(1) din Constituţia României, republicată, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”.

Potrivit legii, pot beneficia de aceste prevederi părinții cu copii de până la 12 ani sau cu copii cu dizabilități, de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ.

“Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Cui dă dreptul să mai stea acasă noua lege promulgată de Iohannis
Cui dă dreptul să mai stea acasă noua lege promulgată de Iohannis

Cui nu se aplică această lege

“Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, se mai arată în actul normativ.

De asemenea, Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

“Prin excepţie prevederile (…) se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului al II-lea”, prevede actul normativ.