Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Diana Radu 17.12.2019, 15:41
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Klaus Iohannis a declarat că susține inițiativa Guvernului lui Orban de a elimina pensiile speciale, dar cu o mențiune: magistrații și militarii să beneficieze în continuare de acest beneficiu. Proiectul de lege propus de PNL prevede pensii speciale pentru militari, dar nu și pentru magistrați.

Klaus Iohannis: ”Pensiile speciale trebuie eliminate la un moment dat”

Peședintele României a spus că pensiile speciale trebuie eliminate la un moment dat, deoarece nu este normal să existe mai multe categorii de beneficiari, după criterii diferite. În opinia sa, pensiile ar trebui calculate strict pornind de la principiul contributivității.

Klaus Iohannis, pensii speciale
Klaus Iohannis: ”Pensiile speciale trebuie eliminate la un moment dat”

”Pensiile speciale trebuie la un moment dat eliminate, fiindcă nu putem să avem mai multe categorii de beneficiari de pensii după criterii diferite. Criteriul contributivităţii este un criteriu unanim acceptat şi acolo trebuie să ajungem”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni. În ceea ce priveşte păstrarea pensiilor de serviciu pentru angajaţii din penitenciare, Iohannis a precizat: ”Aceste chestiuni trebuie foarte bine discutate în primul rând în Parlament, după care putem să discutăm şi mai departe”.

În momentul de față în Parlament există două propunerii de eliminare a pensiilor speciale. Una dintre acestea a fost propusă de USR și prevede abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militare şi ale magistraţilor, care vor fi plafonate la nivelul ultimului salariu de bază brut lunar din ultima lună de activitate. Al doilea proiect de lege în ceea ce privesc pensiile speciale a fost depus chiar de PNL și propune  eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

Dezbaterile privind cele două proiecte de lege vor fi reluate astăzi începând cu ora 16:00 de Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Prima ședință pe această temă a avut loc marțea trecută, dar hotărârea a fost amânată după ce reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii ale beneficiarilor acestor pensii au solicitat respingerea actelor normative.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe