Ludovic Orban, premierul desemnat a anunțat astăzi varianta finală a listei noului său Cabinet, împreună cu programul de guvernare al Executivului care urmează să fie depus astăzi în Parlament. Viitorul Executiv va avea 16 portofolii, plus o funcție de vicepremier, fără portofoliu.
Viitorul Guvern Orban ar urma să aibă 16 ministere, față de 24 cât are actualul guvern demis al Vioricăi Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați ai PNL. Programul de guvernare cuprinde 65 de pagini și printre măsurile principale sunt prevăzute corectarea legilor din domeniul Justiției, reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice, profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității nivelului de educație.
Partidul Naţional Liberal a anunţat astăzi programul de guvernare al Guvernului Orban. Documentul urmează să fie depus tot astăzi, la Parlament, alături de lista miniştrilor propuşi , în penultima zi din intervalul de 10 zile prevăzut în Constituţia României de la desemnarea premierului Ludovic Orban. Printre obiectivele propuse de viitoarea formă guvernamentală sunt incluse:
În documentul amintit se mai arată că „una dintre cauzele majore care a dus la deteriorarea structurii creșterii economice este modelul economic PSD bazat pe stimularea excesivă a consumului, care a provocat o tensionare a discrepanței dintre dinamica productivității și creșterea câștigurilor salariale. Dimpotrivă, acestea două ar fi trebuit să fie corelate pentru a menţine dezvoltarea economică sustenabilă și pentru a nu crea dezechilibre în viitor”.
Printre propunerile urgente propuse de liberali se numără și abrogarea recursului compensatoriu şi desecretizarea documentelor din MAI privind mitingul din 10 august.
Potrivit stiripesurse.ro, Guvernul va avea în componență următoarele nume:
Raluca Turcan – viceprim-ministru
Ministerul Finanțelor – Vasile-Florin Cîțu
Ministerul Dezvoltării – Ion Ştefan
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
Ministerul Economiei – Virgil Popescu
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
Ministerul Mediului – Costel Alexe
Ministerul Educației – Monica Anisie
Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş
Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuţ Stroe
Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
Ministerul Culturii – Bogdan Gheroghiu
Ministerul Sănătății – Victor Costache.
Audierea miniștrilor în Parlament ar putea avea loc în următoarea săptămână, în vreme ce votul de încredere ar putea fi acordat peste două săptămâni, chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale care va avea loc pe data de 10 noiembrie.