PNL, primele măsuri care vor fi luate în programul de guvernare. Lista finală a noului Executiv

Raluca Juncu 24.10.2019, 14:46
PNL, primele măsuri care vor fi luate în programul de guvernare. Lista finală a noului Executiv

Ludovic Orban, premierul desemnat a anunțat astăzi varianta finală a listei noului său Cabinet, împreună cu programul de guvernare al Executivului care urmează să fie depus astăzi în Parlament. Viitorul Executiv va avea 16 portofolii, plus o funcție de vicepremier, fără portofoliu.

Viitorul Guvern Orban ar urma să aibă 16 ministere, față de 24 cât are actualul guvern demis al Vioricăi Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați ai PNL. Programul de guvernare cuprinde 65 de pagini și printre măsurile principale sunt prevăzute corectarea legilor din domeniul Justiției, reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice, profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității nivelului de educație.

 

Programul de guvernare al noului Executiv

Partidul Naţional Liberal a anunţat astăzi programul de guvernare al Guvernului Orban. Documentul urmează să fie depus tot astăzi, la Parlament, alături de lista miniştrilor propuşi , în penultima zi din intervalul de 10 zile prevăzut în Constituţia României de la desemnarea premierului Ludovic Orban. Printre obiectivele propuse de viitoarea formă guvernamentală sunt incluse:

  • Organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 și reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiției pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituțiilor europene.
  •  Restructurarea Guvernului și refacerea capacității administrative și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului prin reașezarea structurilor de guvernare centrală și locală pe principiile eficienței instituționale și meritocrației administrative;
  •  Tranziția de la modelul economic actual bazat pe creșterea consumului, fără asigurarea investițiilor necesare sustenabilității cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiții și pe creșterea competitivității și productivității, având ca obiectiv
    prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.
  • Revizuirea legislaţiei din domeniul justiţiei pentru a elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani și pentru ca aceste acte normative să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia și cu rapoartele Comisiei Europene și GRECO, printr-o consultare publică a instituțiilor din domeniu, a asociațiilor de profil și a societății civile.
  • Finalizarea execuţiei bugetare pentru anul 2019 prin adoptarea unei rectificări bugetare care să limiteze depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB şi care să asigure resursele bugetare necesare funcţionării tuturor instituţiilor publice şi unităţilor administrativ teritoriale.
  • Creşterea şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investiţii în infrastructură, sănătate şi educaţie şi pregătirea Acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru cadrul financiar european multianual 2021 – 2027.

În documentul amintit se mai arată că „una dintre cauzele majore care a dus la deteriorarea structurii creșterii economice este modelul economic PSD bazat pe stimularea excesivă a consumului, care a provocat o tensionare a discrepanței dintre dinamica productivității și creșterea câștigurilor salariale. Dimpotrivă, acestea două ar fi trebuit să fie corelate pentru a menţine dezvoltarea economică sustenabilă și pentru a nu crea dezechilibre în viitor”.

Printre propunerile urgente propuse de liberali se numără și abrogarea recursului compensatoriu şi desecretizarea documentelor din MAI privind mitingul din 10 august.

 

Cum arată lista finală a viitorilor miniștri din cabinetul lui Ludovic Orban?

Cine va ocupa noile fotolii din Guvern?
Cine va ocupa noile fotolii din Guvern?

Potrivit stiripesurse.ro, Guvernul va avea în componență următoarele nume:

Raluca Turcan – viceprim-ministru

Ministerul Finanțelor – Vasile-Florin Cîțu

Ministerul Dezvoltării – Ion Ştefan

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela

Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă

Ministerul Economiei – Virgil Popescu

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru

Ministerul Mediului – Costel Alexe

Ministerul Educației – Monica Anisie

Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş

Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuţ Stroe

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode

Ministerul Culturii – Bogdan Gheroghiu

Ministerul Sănătății – Victor Costache.

Audierea miniștrilor în Parlament ar putea avea loc în următoarea săptămână, în vreme ce votul de încredere ar putea fi acordat peste două săptămâni, chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale care va avea loc pe data de 10 noiembrie.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe