Kelemen Hunor, noi detalii despre intrarea României în Schengen. Data preconizată pentru aderare. „Am aflat de la colegii noștri din Austria”

Stan Filon 18.01.2023, 11:53
Kelemen Hunor, noi detalii despre intrarea României în Schengen. Data preconizată pentru aderare. „Am aflat de la colegii noștri din Austria”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit despre problema pe care o reprezintă aderarea României la Spațiul Schengen. Politicianul este de părere că România trebuie să rămână alături de Bulgaria în cursa pentru aderare și a dat și un termen la care acest obiectiv ar putea fi atins.

Kelemen Hunor, noi detalii despre intrarea României în Schengen

Aderarea României la Spațiul Schengen nu a fost realizată anul trecut, după ce Austria s-a opus. Reprezentanții Austriei au arătat cu degetul spre politica de migrație a Uniunii Europene, care, spun ei, că trebuie să fie regândită. Victime colaterale au fost însă România și Bulgaria, care nu au fost acceptate în Schengen.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre această situație și a venit cu un nou termen pentru aderare. Spune că aceasta ar putea avea loc de-abia în anul 2025. Mai precizează că țara noastră a fost victima unei politici „mizerabile”.

Kelemen Hunor, noi detalii despre intrarea Romaniei in Schengen
Kelemen Hunor, noi detalii despre intrarea Romaniei in Schengen

„Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect”

„E greu de spus. Eu sper că da, dar e greu de dat un termen. Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia (Europeană) are treabă, nu se va mai ocupa. Comisia care vine după alegerile europarlamentare se va aşeza undeva în septembrie, octombrie 2024, până când lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal trece anul 2024”, a spus Kelemen Hunor.

„Nu avea cum să prevadă nimeni această schimbare, nici din România nici din statele membre. Noi când am aflat chestia asta am aflat de la colegii noştri din Austria, că avem acolo prieteni, suntem în aceeaşi familie politică. Ne-au zis, vedeţi că se schimbă brutal ceva la noi, au văzut sondajele, cancelarul a luat o decizie, în cerc restrâns. Dar asta noi am aflat când s-a luat decizia. (..) Toată Comisia a fost susprinsă, toate statele membre şi supărarea a venit şi de aici”, a spus preşedintele UDMR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...