Kazahstanul nu va recunoaşte anexarea de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei: „Ne reconfirmăm disponibilitatea pentru dialog politic”

Elena Avramescu 26.09.2022, 10:52
Kazahstanul nu va recunoaşte anexarea de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei: „Ne reconfirmăm disponibilitatea pentru dialog politic”

Kazahstanul este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei, care însă a făcut o declarație total neașteptată, spunând că nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma referendumurilor desfăşurate în respectivele teritorii. Cel care a dat această informație a fost Ministerul kazah de externe, potrivit Reuters.

Kazahstanul, lovitură grea pentru Rusia

„În privinţa desfăşurării referendumurilor, Kazahstanul porneşte de la principiul integrităţii teritoriale a statelor, echivalenţa lor suverană şi coexistenţa lor paşnică”, a notat purtătorul de cuvânt al MAE kazah Aibek Smadiarov.

Pe lângă asta, se pare că preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a ținut să facă apel în varii ocazii pentru soluţionarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Naţiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a furniza întreaga asistenţă posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În acelaşi timp, ţara noastră consideră că menţinerea stabilităţii la nivel regional şi global reprezintă cel mai important obiectiv”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE kazah.

Rusia amenință Ucraina daca va incerca sa recepereze Crimeea. „Orice pretentie va presupune un raspuns adecvat”
Razboi in Ucraina

Primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate

În cursul zilei de duminică au apărut primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate de trupele ruse, însă sunt cifrele pe care Moscova le prezintă ca fiind reale. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a spus că în cazul în care anexarea va fi oficializată, noile teritorii vor aparține Rusiei și vor beneficia de o protecție deplină.

În Zaporojie, după prima zi în care urnele au fost deschise, 93% dintre voturile exprimate par că ar fi favorabile anexării la Rusia, cifrele fiind publicate de Institutul Republican pentru Cercetare Politică și Sociologică din Crimeea, a anunțat presa de stat din Rusia.

„500 de locuitori au fost sondați în prima zi de vot la referendumuri, în 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum și au răspuns la întrebare, 93% au susținut alăturarea regiunii Zaporojie la Federația Rusă, în timp ce 7% au susținut statutul ucrainean actual al regiunii”, susțin rușii.

În plus, circa 236.000 de cetățeni ai „Republicii Populare Donețk” au votat în referendumul organizat pentru anexarea regiunii la Rusia.

„Dacă vorbim de cetățenii Republicii Populare Donețk, atunci o peste o mie au votat pe teritoriu ambasadei în ultimele două zile. Dacă vorbim de întreaga Federație Rusă, atunci în jur de 236.000 de cetățeni au votat în ultimele două zile”, a declarat Olga Makeeva, numită ambasadoare a regiunii.

Se pare că procedura de anexare a teritoriilor ce aparțin Ucrainei ar urma să aibă loc la data de 30 septembrie, chiar în aceeași zi în care Vladimir Putin este așteptat să se adreseze Parlamentului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...