Au apărut primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate. Cifrele despre care Moscova susține că sunt adevărate

Ioana Bucur 25.09.2022, 20:10
Au apărut primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate. Cifrele despre care Moscova susține că sunt adevărate

Duminică, 25 septembrie 2022, la 214 zile de la debutul războiului în țara vecină, urnele de vot sunt deschise pentru a treia zi. Au apărut chiar și primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate de forțele invadatoare. Acestea sunt cifrele pe care Moscova le prezintă ca fiind reale. Dacă anexarea va fi oficializată, noile teritorii vor aparține Rusiei și vor beneficia de „protecție deplină”, a precizat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la ONU.

Moscova publică primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate

Este a treia zi de vot în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Moscova a anunțat ceea ce numește primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate. Astfel, în Zaporojie, după prima zi în care urnele au fost deschise, nu mai puțin de 93% dintre voturile exprimate ar fi favorabile anexării la Rusia. Aceste cifre au fost publicate de Institutul Republican pentru Cercetare Politică și Sociologică din Crimeea, a anunțat presa de stat din Rusia.

„500 de locuitori au fost sondați în prima zi de vot la referendumuri, în 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum și au răspuns la întrebare, 93% au susținut alăturarea regiunii Zaporojie la Federația Rusă, în timp ce 7% au susținut statutul ucrainean actual al regiunii”, susțin rușii.

Tot din Rusia aflăm că aproximativ 236.000 de cetățeni ai „Republicii Populare Donețk” – unul dintre statele inventate de Moscova pe teritoriul Ucrainei – au votat în referendumul organizat pentru anexarea regiunii la Rusia.

„Dacă vorbim de cetățenii Republicii Populare Donețk, atunci o peste o mie au votat pe teritoriu ambasadei în ultimele două zile. Dacă vorbim de întreaga Federație Rusă, atunci în jur de 236.000 de cetățeni au votat în ultimele două zile”, a declarat Olga Makeeva, numită ambasadoare a regiunii.

Au apărut primele rezultate ale referendumurilor din regiunile Ucrainei ocupate. Cifrele despre care Moscova susține că sunt adevărate

Putin ar urma să se adreseze Parlamentului

Potrivit presei din Rusia, procedura de anexare a teritoriilor ce aparțin Ucrainei ar urma să aibă loc vineri, 30 septembrie, în aceeași zi în care Vladimir Putin este așteptat să se adreseze Parlamentului.

Ministerul Reintegrării Teritoriilor Temporar Ocupate ale Ucrainei a dezvăluit care sunt cele opt țări care au trimis observatori la referendumurile organizate în aceste zile de ruși.

„Ocupanții ruși și autorităților lor fac niște încercări excepționale în aceste zile de a-și finaliza cu orice preț referendumurile contrafăcute în teritoriile temporar ocupate. Și insistă că aceste referendumuri vor fi transparente și legitime. Chiar au invitat observatori străini pentru acest scop”, transmite ministerul ucrainean.

Potrivit informațiilor transmise de autoritățile de la Kiev, aceste state ar fi: Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...