Jumătate din teritoriul Chinei afectat de secetă. Este cel mai grav val de căldură înregistrat vreodată

Mihnea Tălău 25.08.2022, 10:48
Jumătate din teritoriul Chinei afectat de secetă. Este cel mai grav val de căldură înregistrat vreodată

Mare parte din vastul teritoriu al Chinei se confruntă în prezent cu seceta, inclusiv părți din platoul tibetan înghețat, potrivit datelor oficiale. Joi sunt prognozate temperaturi ridicate, sute de milioane de oameni îndurând cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată în această țară.

Călduri record, inundații și secetă

Cea de-a doua economie a lumii a fost afectată de călduri record, inundații și secetă, fenomene despre care oamenii de știință spun că devin tot mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice.

Sudul Chinei a înregistrat cea mai lungă perioadă continuă de temperaturi ridicate de când au început înregistrările, în urmă cu peste 60 de ani, a anunțat săptămâna aceasta Ministerul Agriculturii.

Experții au declarat că intensitatea, amploarea și durata valului de căldură ar putea face ca acesta să fie unul dintre cele mai grave înregistrate în istoria globală.

Un grafic al Centrului Național pentru Climă a arătat miercuri că întinderi din sudul Chinei – inclusiv Platoul Tibetan – se confruntă cu condiții de secetă „severe” până la „extraordinare”.

Cea mai afectată zonă – bazinul fluviului Yangtze, care se întinde de la coasta Shanghaiului până la provincia Sichuan din sud-vestul Chinei – este locuită de peste 370 de milioane de oameni și conține mai multe centre de producție, inclusiv megaorașul Chongqing.

Administrația meteorologică din China a prezis că vor continua temperaturile ridicate de până la 40 de grade Celsius în Chongqing și în provinciile Sichuan, Jiangxi și Zhejiang joi, transmite RFI.

Subvenții oferite de stat cultivatorilor de orez

Consiliul de Stat al Chinei a anunțat miercuri o subvenție de 10 miliarde de yuani (1,45 miliarde de dolari) pentru a sprijini cultivatorii de orez care se confruntă cu condiții de secetă, despre care autoritățile au avertizat că reprezintă o „amenințare gravă” pentru recolta de toamnă din acest an.

De ce e bine sa pui boabe de orez in sifonier. Trucul e genial

China produce peste 95% din orezul, grâul și porumbul pe care le consumă, dar o recoltă redusă ar putea însemna o creștere a cererii de importuri în cea mai populată țară din lume – ceea ce ar pune și mai multă presiune asupra aprovizionării globale, deja tensionată de conflictul din Ucraina.

Oficialii au cerut, de asemenea, „o combinație de măsuri pentru a crește sursele de apă pentru a lupta împotriva secetei, pentru a asigura în primul rând apă potabilă pentru populație, pentru a asigura apă pentru irigații agricole”, se mai arată în comunicat.

Telejurnalul de seară de miercuri al CCTV a arătat camioane care aprovizionau sătenii care nu aveau apă potabilă și agricolă în zonele rurale din Sichuan și Chongqing, zonele montane izolate fiind deosebit de afectate.

Temperaturile de până la 45 de grade Celsius (113 Fahrenheit) au determinat mai multe provincii chineze să impună întreruperi de energie electrică în industrie, în timp ce orașele se luptă să facă față unei creșteri a cererii de electricitate, determinată în parte de faptul că oamenii au dat drumul la aerul condiționat.

Nivelurile scăzute record ale apei pe râul Yangtze au pus, de asemenea, presiune asupra producătorilor de energie hidroelectrică din regiune.

Căldura a doborât recorduri în Sichuan, unde miercuri după-amiază a fost înregistrată o temperatură de 43,9 grade Celsius (111 Fahrenheit), a anunțat într-o declarație Centrul de servicii meteorologice al provinciei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...