Cel mai mare val de căldură din ultimii 60 de ani din China. S-a ordonat închiderea fabricilor

Mihnea Tălău 16.08.2022, 15:42
Cel mai mare val de căldură din ultimii 60 de ani din China. S-a ordonat închiderea fabricilor

Provincia chineză Sichuan a ordonat ca toate fabricile să fie închise timp de șase zile pentru a atenua deficitul de energie electrică din regiune, în contextul în care un val de căldură toridă se abate asupra țării. Urmează un val de scumpiri.

Cel mai puternic val de căldură din ultimele șase decenii

Sichuan este o locație cheie de producție pentru industria semiconductorilor și a panourilor solare, iar raționalizarea energiei electrice va afecta fabricile aparținând unora dintre cele mai mari companii de electronice din lume, inclusiv furnizorul Apple Foxconn și Intel.

Provincia este, de asemenea, centrul minier de litiu al Chinei – o componentă cheie a bateriilor pentru mașinile electrice -, iar oprirea ar putea crește costul materiei prime, au declarat analiștii, potrivit CNN.

China se confruntă cu cel mai puternic val de căldură din ultimele șase decenii, cu temperaturi care au depășit 40 de grade Celsius în zeci de orașe. Căldura extremă a provocat o creștere bruscă a cererii de aer condiționat în birouri și locuințe, punând presiune pe rețeaua electrică.

De asemenea, seceta a diminuat nivelul apei din râuri, reducând cantitatea de electricitate produsă la centralele hidroelectrice.
Sichuan, una dintre cele mai mari provincii din China, cu 84 de milioane de locuitori, a cerut la 19 din cele 21 de orașe din regiune să suspende producția la toate fabricile de luni până sâmbătă, potrivit unui „aviz urgent” emis duminică de guvernul provincial și de rețeaua de stat.

Prognoza meteo zilnica, 24 iulie 2022. Se ajunge din nou la 41 de grade

Restricții pe model chinezesc

Decizia a fost luată pentru a se asigura că este disponibilă suficientă energie pentru uzul rezidențial, se arată în anunț.
Provincia de sud-vest – care este, de asemenea, un centru hidroenergetic cheie în China – a fost cuprinsă de căldură extremă și secetă începând cu luna iulie. Începând cu 7 august, valul de căldură din provincie s-a intensificat până la „cel mai extrem nivel din ultimele șase decenii”, iar precipitațiile medii au scăzut cu 51% față de aceeași perioadă din anii precedenți, potrivit unui articol postat marți pe site-ul guvernului.

Principalii oficiali din provincie au avertizat luni că Sichuanul se confruntă în prezent cu „cel mai sever și extrem moment” în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, potrivit cotidianului guvernamental Sichuan Daily.
Luzhou, un oraș din Sichuan, a anunțat săptămâna trecută că va stinge iluminatul stradal al orașului în timpul nopții pentru a economisi energie și a atenua presiunea asupra rețelei electrice.

Închiderea ar putea determina creșterea prețurilor

Sichuanul este bogat în resurse minerale, cum ar fi litiul și polisiliciul – materii prime esențiale pentru industria solară fotovoltaică și electronică. Multe companii internaționale de semiconductori au fabrici în Sichuan, printre care Texas Instruments , Intel, Onsemi și Foxconn.

Gigantul chinez al bateriilor cu litiu CATL, care furnizează baterii pentru Tesla, are, de asemenea, o fabrică în regiune.
Închiderea fabricilor pentru o săptămână ar putea restrânge oferta de polisiliciu și litiu și ar putea determina creșterea prețurilor, au declarat analiștii Daiwa Capital într-o notă adresată clienților.

În afară de Sichuan, alte provincii chineze importante – inclusiv Jiangsu, Anhui și Zhejiang – au îndemnat, de asemenea, întreprinderile și gospodăriile să economisească energie, deoarece valul de căldură a epuizat rezervele de energie electrică.

În unele regiuni, s-a ordonat birourilor să crească temperatura aerului condiționat la peste 26 de grade Celsius sau să închidă serviciile de lift pentru primele trei etaje, pentru a economisi energie electrică.

Căldura extremă din China a dus, de asemenea, la pierderi de recolte în multe părți ale țării, ceea ce a sporit presiunile inflaționiste luna trecută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...