Tribunalul București a decis falimentul și dizolvarea companiei City Insurance

Gabriela del Pupo 09.02.2022, 10:30
Tribunalul București a decis falimentul și dizolvarea companiei City Insurance

O prima victorie pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment a City Insurance, compania de asigurări urmând să fie dizolvată în urma deciziei instanței.

ASF obține o victorie după falimentul care a dus la creșterea RCA

ASF a fost acuzat în repetate rânduri că nu a luat măsurile la timp pentru a se asigura că falimentul City Insurance nu va crea o creștere a prețurilor. Autoritatea a fost chemată să dea explicații din nou în Parlament de către PNL, după ce prețurile pentru asigurarea obligatorie au ajuns să se tripleze în anumite cazuri.

Prin decizia instanței administratorii City Insurance au pierdut și dreptul de a administra bunurile companiei de asigurări.

Admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA. (…) În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a
administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele”, se arată în decizia instanţei, conform Agrepres.

City Insurance are 3 milioane de clienti, fiind liderul pietei RCA
City Insurance intra in faliment

Tribunalul a decis și cine va fi lichidator

Tribunalul a numit lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea City Insurance. Tribunalul a mai decis că acționarii își vor pierde drepturile și nici nu pot vinde acțiunile deținute la City Insurance. Totodată, instanţa a dat dispoziţie tuturor băncilor la care City Insurance are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, toate bunurile vor fi sigilate de lichidator.

„În baza art. 252 din Legea nr. 85/2014 pune în vedere lichidatorului judiciar să comunice, de îndată, deschiderea procedurii de faliment părţilor interesate, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondului de garantare, precum şi oficiului registrului comerţului unde este înregistrată societatea de asigurare/reasigurare debitoare, în vederea efectuării menţiunii ‘societate de asigurare/reasigurare în faliment’. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei în sarcina lichidatorului judiciar. Pune în vedere debitorului că este obligat să depună în 10 zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, la dosarul cauzei, actele şi informaţiile prevăzute la art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. În cazul în care debitoarea nu va depune actele şi informaţiile arătate devin aplicabile dispoziţiile art. 82 alin. 2 din Legea nr. 85/2014”, a mai stabilit instanţa.

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 15 iunie 2022. Decizia nu este definitivă şi se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...