Judeţele din România în care preţul la gigacalorie se va dubla. Va fi o iarnă grea

Stan Filon, Paul Dobrescu 29.10.2021, 07:56
Judeţele din România în care preţul la gigacalorie se va dubla. Va fi o iarnă grea

În multe județe din țară se anunță o iarnă foarte grea, după ce prețul gigacaloriei s-a dublat chiar! Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, dar vedeți mai jos care sunt județele unde s-a scumpit cel mai mult.

Gigacaloria se dublează în multe județe din România

Românii vor avea o iarnă grea, după explozia de prețuri care a avut loc și care a scumpit atât gazul, cât și energia electrică. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, însă în unele județe, precum Oradea, Arad şi Bârlad, prețul gigacaloriei s-a dublat pur și simplu, se arată într-un comunicat al ANRE, transmis joi.

Mai mult, ANRE spune însă că acesta nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie, iar din preţul final, primăriile decid care sunt subvenţiile acordate populaţiei.

Gigacaloria se dubleaza in multe judete din Romania
Gigacaloria se dubleaza in multe judete din Romania

În București s-a scumpit gigacaloria, dar mulți oameni nu au apă caldă

Scumirile sunt cu adevărat violente la Bârlad, unde gigacaloria se scumpește de la 158 de lei, la 310 lei, la Oradea, unde agentul termic se scumpește de la 160 de lei, la 313 lei, iar la Arad gigacaloria ajunge la 318 lei, de la 163 de lei. Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

Și bucureștenii vor simți o diferență majoră la factură, după ce gigacaloria s-a scumpit cu 86,58%, ajungând de la 176,55 lei, la 329,41 lei. Multe blocuri din București însă nu au în prezent nici căldură, nici apă caldă.

“Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

”Valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”

“Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprob゠de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii reglementatorului.

Urmăriți Impact.ro și pe