BREAKING

Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare cu executare. Fostul ministru a fost condamnat în dosarul Gala Bute

Ana Anitoiu 07.04.2022, 14:20
Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare cu executare. Fostul ministru a fost condamnat în dosarul Gala Bute

Elena Udrea află astăzi, 7 aprilie, dacă procesul va fi rejudecat în apel sau va executa 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia va fi pronunțată de instanța supremă. Ca să scape de sentință, fostul ministru al Turismului a introdus două căi extraordinare de atac, recurs în casație și contestație în anulare.

Pentru ce ar putea Elena Udrea să facă 6 ani de închisoare

UPDATE – Elena Udrea a rămas, joi, cu pedeapsa inițială de șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, joi, contenstația inițiată de Elena Udrea privind decizia inițială în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată la șase ani de închisoare. Astfel, fostul ministru al Turismului va ajunge după gratii în cursul acestei zile.

Conform DNA, Elena Udrea ar fi coordonat un sistem prin care Ștefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Tudor Breazu au primit bani, cu știința ei, de la unele societăți comerciale, astfel încât să le garanteze acestora că vor fi plătite la timp lucrări finanțate de Ministerul Transporturilor.

Potrivit anchetatorilor, sumele de bani au ajuns astfel nemijlocit la Elena Udrea, în numerar sau prin plata unor bunuri şi servicii, sau unde a indicat ea, adică la Organizaţia Bucureşti a PDL şi la Rudel Obreja.

Elena Udrea mai este acuzată că i-a determinat și pe alți funcționari din Ministerul Transporturilor să-și încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute. Astfel, a fost prejudiciat bugetul instituţiei şi a fost creat un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Gala Bute: Elena Udrea afla astazi daca va executa 6 ani de inchisoare
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Motivul pentru care nu s-a întâmplat nimic în aproape 4 ani

Elena Udrea a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase ani de închisoare, în iunie 2018. De la începutul acelui an, fostul ministru se afla în Costa Rica, unde a cerut azil. În octombrie, a fost reținută de Interpol și a ajuns în spatele gratiilor.

Însă, ulterior, în decembrie 2018, Elena Udrea a fost eliberată după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. Ea a introdus două căi extraordinare de atac: recurs în casație și contestație în anulare. A revenit în România în iulie 2019.

Mai exact, contestația în anulare a fost făcută de Elena Udrea în urma unei decizii a Curții Constituționale ce declara nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Argumentul a fost că nu toți magistrații ar fi specializați în judecarea cauzelor de corupție.

După pronunțarea CCR, instanța a decis anularea unor condamnări și reluarea de la zero a unor procese. În aprilie 2019, instanța supremă a sesizat Curtea Europeană de Justiție (CJUE) cu întrebări referitoare la posibilitatea unei instanțe naționale de a nu aplica hotărârea Curtii Constituționale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunității europene.

Instanţa supremă a decis suspendarea judecării contestaţiei în anulare, până la pronunțarea CJUE. La finalul anului trecut, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că supremația dreptului Uniunii Europene impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curți constituționale ce este contrară acestui drept, fără a fi cercetați disciplinar.

Prin urmare, judecătorii din România pot ignora decizia Curții Constituționale în cazul în care aplicarea acesteia presupune tergiversarea procedurilor judiciare sau în cazul în care există riscul de prescriere a unor fapte. Procesul s-a reluat și a avut un ultim termen la data de 4 aprilie.

„Dacă se va admite contestația în anulare, o să fie rejudecat apelul. Dacă nu, Elena Udrea trebuie să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare”, a explicat Tudorel Toader, avocatul Elenei Udrea și fost ministru al Justiției în guvernarea PSD.

Direcția Națională Anticorupție a transmis că, de fapt, le-a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene sau să respingă toate contestațiile în anulare ce au fost formulate în dosarul Gala Bute, potrivit HotNews.ro.

Completul de cinci judecători a menţinut decizia instanţei de fond pe latură civilă. Prin urmare, Elena Udrea are de plătit aproape 3 milioane de euro, sumă ce reprezintă despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism; 600.000 euro către martorul Corin Boian; şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. Instanţa a decis confiscarea de la fostul ministru, în folosul statului, a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...