Zi decisivă pentru Elena Udrea. Procesul prin care fostul ministru speră la achitare, amânat  

Ana Anitoiu 16.05.2022, 14:44
Zi decisivă pentru Elena Udrea. Procesul prin care fostul ministru speră la achitare, amânat   

Este o zi decisivă pentru Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale va afla astăzi, 16 mai, dacă va fi achitată în dosarul Gala Bute în care a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare. Avocatul ei, Veronel Rădulescu, a dat explicații.

Avocatul Elenei Udrea, despre posbilitatea achitării ei în dosarul Gala Bute

Update luni, 16 mai 2022, ora 14:44. Procesul prin care Elena Udrea încearcă printr-o cale extraordinară de atac să scape de condamnarea la șase ani închisoare primită în dosarul Gala Bute a fost amânat. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 mai.

Decizia a fost pronunțată după ce avocații Elenei Udrea au spus că aceasta nu mai vrea să fie audiată de judecătorii români, prin videoconferinţă din Bulgaria. Însă, președintele completului de judecată a stabilit că fostul ministru trebuie citat în această țară. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit să ia în dezbatere, astăzi, recursul în casaţie introdus de condamnată.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care execută o condamnare de cinci ani de închisoare, tot în dosarul Gala Bute, a cerut să-i fie suspendată pedeapsa şi să fie eliberat până la judecarea pe fond a recursului în casaţie. Magistraţii au rămas în pronunţare pe această solicitare.

Știre inițială:

În cazul în care va fi admis recursul în casație pe care l-a formulat Elena Udrea, Curtea Supremă ar putea decide achitarea ei sau rejudecarea cauzei. Avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu, a spus că sunt șanse „50% – 50%”.

Elena Udrea se află în prezent în arest în Bulgaria, până la încheierea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare. Ea a formulat recursul în casaţie împotriva condamnării ei din dosarul Gala Bute, în ianuarie 2019. Adică la o jumătate de an după ce a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, pe 7 aprilie, o altă cale de atac a fostului ministru – contestațiile în anulare. Prin urmare, Elena Udrea urma să intre la închisoare pentru a-și executa pedeapsa de șase ani. Însă, ea a fugit din țară și a fost arestată în Bulgaria, aproape de granița cu Grecia.

Zi decisiva pentru Elena Udrea. Afla daca va fi achitata in dosarul Gala Bute
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum a scăpat Elena Udrea până acum de executarea condamnării definitive

Din iunie 2018, când ÎCCJ a condamnat-o definitiv la închisoare în dosarul Gala Bute, și până în prezent, Elena Udrea a reușit să scape de executarea sentinței. La momentul pronunțării condamnării, fostul ministru se afla în Costa Rica, unde a cerut azil politic.

Ulterior, în luna octombrie, Elena Udrea a fost reținută de Interpol în Costa Rica în baza unui mandat de urmărire internațională și încarcerată în vederea extrădării ei în țară. Însă, în decembrie, a fost eliberată ca urmare a deciziei Curții Constituționale Române, care a stabilit că au fost ilegale completele de cinci judecători de la ÎCCJ. Astfel, sentința a fost suspendată, iar condamnații au fost eliberați.

La începutul anului următor, 2019, Elena Udrea a apelat la contestația în anulare și recursul în casație. Astfel, a cerut anularea condamnării și rejudecarea întregului proces. În luna iulie a acelui an, fostul ministru s-a întors în țară.

Însă, la data de 7 aprilie 2022, un complet de cinci judecători de la ÎCCJ au respins ca nefondate contestațiile în anulare. În aceeași zi, Elena Udrea a fost reținută la Kulata, pe teritoriul Bulgariei, la frontiera cu Grecia.

Recursul în casație, ultima speranță a Elenei Udrea

Astfel, recursul în casație reprezintă ultima speranță a Elenei Udrea de a scăpa de închisoare. ÎCCJ a admis în principiu cererea fostului ministru referitoare la această cale de atac în octombrie 2019, iar cauza a fost repartizată unui complet de cinci judecători. Procesul a avut până acum 10 termene. Acesta a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă declarate din cauza pandemiei de coronavirus.

Avocatul Veronel Rădulescu, care o reprezintă pe fostul ministru Elena Udrea în procesul de la ÎCCJ, consideră că judecătorii din Bulgaria au amânat procedura pentru data de 18 mai ca să vadă ce se va întâmpla cu recursul în casaţie din România.

„Au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români”, a spus avocatul Elenei Udrea, potrivit libertatea.ro.

Veronel Rădulescu a mai spus că nu este obligatoriu ca Elena Udrea să fie prezentă în sala de judecată pentru a fi pronunțată o decizie. Avocatul a precizat că din anul 2019, de când se judecă recursul în casaţie, fostul ministru nu a venit niciodată la proces.

Însă, avocatul a mai spus că, pentru termenul de astăzi, ÎCCJ a dispus citarea Elenei Udrea prin autorităţile bulgare şi că se încearcă contactarea ei, prin mijloace electronice. Din punctul său de vedere, clienta lui a fost arestată ilegal în Bulgaria, în contextul în care decizia Înalte Curți din 7 aprilie poate fi atacată în continuare, deoarece articolul 432, alineatul 4 din Codul de Procedură Penală arată că sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului.

Urmăriți Impact.ro și pe