UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ce va include noul pachet de măsuri

Beatrice Dumitru 21.09.2022, 21:47
UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ce va include noul pachet de măsuri

Ca răspuns după invadarea Ucrainei, Uniunea Europeană dar și alte țări din lume au impus sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, care au băgat în corzi economia țării. După aproape șapte luni de război, în care Rusia a înregistrat eșecuri foarte mari, Comisia Europeană pregătește un nou pachet de măsuri.

Ce sancțiuni pregătește UE

Comisia Europeană va începe în câteva zile consultări cu reprezentanții celor 27 de state membre al blocului comunitar cu privire la un viitor pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au declarat patru diplomați ai UE pentru Politico.

Diplomații se așteaptă la o discuție cu privire la un plan pentru plafonarea prețului petrolului rusesc, despre care se discută în prezent în G7. SUA fac presiuni asupra UE pentru a face progrese în ceea ce privește limitarea prețului petrolului înainte ca interdicția blocului comunitar împotriva importurilor de petrol de la Moscova să intre în vigoare, în decembrie.

Alte posibile măsuri pe care le ia în calcul Comisia Europeană se referă la sancționarea unor persoane fizice, interzicerea importului de diamante rusești și a altor bunuri de lux.

UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ce va include noul pachet de măsuri
UE vrea să impună noi sancțiuni Rusiei.

Când va discuta Comisia Europeană noile sancțiuni

Bruxelles-ul a dictat, deja, șapte pachete de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea militară împotriva Ucrainei. În prezent, Comisia Europeană pregătește noi măsuri și va discuta propunerile cu ambasadorii UE vineri, 23 septembrie.

Ultimul pachet de sancțiuni, cel de-al șaptelea, include interzicerea importurilor de aur rusesc și înghețarea activelor Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, deținute în Uniunea Europeană. „Moscova trebuie să continue să plătească scump agresiunea sa”, spunea președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen după anunțarea măsurilor.

La începutul lunii, Rusia a reacționat și a oprit livrăile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa și a susținut că acest lucru se întâmplă din cazua sancțiunilor care au provocat probleme cu întreținerea și repararea turbinelor.

Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie. De la sfârșitul lunii iulie funcționa la doar 20 la sută din capacitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...