Joe Biden și Macron anunță creșterea trupelor pe teritoriul României. Klaus Iohannis: „Parteneriatul strategic și solidaritatea NATO sunt foarte puternice”

Andrei Dumitrescu 20.01.2022, 10:47
Joe Biden și Macron anunță creșterea trupelor pe teritoriul României. Klaus Iohannis: „Parteneriatul strategic și solidaritatea NATO sunt foarte puternice”

Președintele SUA Joe Biden a declarat miercuri seară că va crește numărul trupelor în România și Polonia, invocând „obligația sacră” a Articolului 5 al tratatului NATO.

Biden a respins ideea că administrația sa ar retrage trupele din fostele țări sovietice într-un acord de deescaladare a tensiunilor cu Rusia, care a acumulat echipamente militare și 100.000 de soldați la granița cu Ucraina.

Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic spune că: „Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.”

Klaus Iohannis: „Salut anunțul explicit al președintelui Joe Biden”

Președintele Klaus Iohannis a salutat, joi dimineață, anunțul președintelui american.

„Salut anunțul explicit al președintelui @JoeBiden de a spori prezența militară americană în România, pe flancul estic, dacă situația de securitate se va deteriora în continuare. Parteneriatul strategic dintre RO și SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice.”

Emmanuel Macron e pregătit să trimită trupe franceze în România

Miercuri seară, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța este dispusă să aducă trupe militare pe teritoriul României, în cadrul misiunilor NATO. Declarația are loc în contextul escaladării tensiunilor de la granița Ucrainei.

Europarlamentarul francez Natalie Loiseau a fost cea care a făcut anunțul.

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Natalie Loiseau pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul, precizând că parteneriatul va consolida flancul în regiunea Mării Negre.

„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat, scriind pe Twitter că decizia lui Macron reprezintă „rezultatul notabil al eforturilor constante” ale președintelui Klaus Iohannis.

Anunțul important al Președintelui @EmmanuelMacron privind disponibilitatea?? de a participa la prezența militară NATO în ?? pe Fl. Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale Președintelui @KlausIohannis.

Mulțumesc,@JY_LeDrian ,pt dialogul nostru fructuos pe ac.subiect!

Dacian Cioloș, președintele USR, a anunțat că salută, la rândul său, decizia președintelui Macron, în contextul extrem de tensionat la granița cu Ucraina.

„Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.
Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment.

Încă din 2016, am discutat despre o prezență a trupelor franceze în România sub steagul NATO și, cu atât mai mult cu cât contextul este extrem de tensionat la granița cu Ucraina, decizia de astăzi este una binevenită și o nouă garanție pentru țara noastră”, a scris președintele USR pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...