Ce se va întâmpla în România dacă Rusia atacă Ucraina. Promisiunea făcută de NATO

Nicu Stan 19.01.2022, 15:10
Ce se va întâmpla în România dacă Rusia atacă Ucraina. Promisiunea făcută de NATO

S-a aflat ce se va întâmpla în România dacă Rusia decide să atace Ucraina. Promisiunea făcută de NATO. Alianţa Nord-Atlantică promite că va reacţiona la un eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei prin suplimentarea prezenţei militare în Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv în țara noastră, susțin diplomaţi şi foşti oficiali din cadrul Alianţei.

Ce rol va avea România în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Anunțul oficial al NATO

NATO nu are obligaţii de apărare militară a Ucrainei, însă, în eventualitatea unui atac al Rusiei, va trebui să intensifice prezenţa militară în zona Mării Negre şi în zona Mării Baltice şi să contracareze eventuale atacuri cibernetice, anunță oficiali ai NATO.

De asemenea, Uniunea Europeană ar putea să fie nevoită să ia decizii dure, adoptând noi sancţiuni împotriva Rusiei, precum și a găsirii de soluţii la o eventuală criză a gazelor şi primirii de refugiaţi care ar fugi din calea războiului din Ucraina.

Joe Biden a anuntat ca nu trimite trupe americane in Ucraina
Joe Biden a anuntat ca nu trimite trupe americane in Ucraina

America nu trimite trupe în Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, exclude posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a informat în mai multe rânduri că Alianţa are obligaţii de apărare a statelor membre, excluzând astfel o ripostă militară faţă de un atac asupra Ucrainei, care se cunoaște că nu este stat membru, scrie Mediafax.

Doi diplomaţi NATO au afirmat că modalităţile de susţinere a Ucrainei ar putea include furnizarea de armament american şi intensificarea misiunilor de instruire a militarilor ucraineni.

În cazul unui atac, gradul de alertă crește

Generalul german în retragere Hans-Lothar Domroese, care a condus până în 2016 un comandament al NATO, consideră că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, Alianţa Nord-Atlantică „va ridica gradul de alertă”.

Astfel, NATO ar putea consolida flancul estic, prin trimiterea de unităţi militare mai mari în Polonia şi în statele baltice, ceea ce până acum NATO nu luase în considerare. În plus, „Alianţa ar putea trimite trupe în sud-estul Europei” a afirmat Hans-Lothar Domroese pentru agenţia Reuters.

NATO are ca prioritate consolidarea apărării în țările balitice

Începând din anul 2014, NATO a avut ca prioritate consolidarea apărării în ţările baltice şi a instalat astfel grupuri militare sub comandament canadian, german, britanic şi american în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia.

De asemenea, Estonia a anunţat săptămâna trecută că poartă discuţii pentru suplimentarea prezenţei militare NATO pe teritoriul său.

Risc de escaladare în cazul unei noi ofensive de amploare

În plus, generalul american Ben Hodges, fost şeful al Comandamentului american în Europa în perioada 2014-2017, susține că NATO trebuie să se pregătească pentru consecinţe mai ample în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei. Acesta mai avertizează că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, a devenit „portavionul nescufundabil al Rusiei”.

„Mă aştept ca, în cazul unei noi ofensive de amploare, să apară riscuri de escaladare, fie la nivel maritim, aerian sau cibernetic. Dacă va exista o nouă ofensivă, avem trei state NATO în zona Mării Negre: România, Bulgaria şi Turcia. Trebuie să luăm toate măsurile de apărare colectivă”, a spus Ben Hodges.

Urmăriți Impact.ro și pe