Kievul avertizează că Rusia aproape a finalizat comasarea trupelor. 127.000 de soldați se află la granița Ucrainei

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 16:32
Kievul avertizează că Rusia aproape a finalizat comasarea trupelor. 127.000 de soldați se află la granița Ucrainei

Ucraina a realizat o evalure a trupelor adunate de Rusia la graniță și care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării. Raportul Kievului vine după trei runde de discuții diplomatice eșuate între Moscova și Occident. NATO a atras atenția că riscul de conflict este real și a invitat Rusia la o nouă rundă de negocieri.

Ce arată evaluarea Ucrainei

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” adunarea trupelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, accetuînd frica Occidentului că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment.

Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a desfășurat până acum în regiune peste 127.000 de militari, care așteaptă un ordin de la Kremlin. De asemenea, raportul numește situația „dificilă” și arată că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

 Kievul avertizează că Rusia aproape a finalizat comasarea trupelor. 127.000 de soldați se află la granița Ucrainei
Ucraina a evaluat câți soldați ruși sunt adunați la graniță.

Puterea totală a grupului Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total este de peste 127.000 de soldați”, se arată în evaluarea autoritîților de la Kiev și publicată de CNN.

În raport se mai arată, de asemenea, că acțiunile Rusiei, „vizează să limiteze capacitățile Statelor Unite de a asigura securitatea pe continentul european”. Evaluarea vine după ce trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, menite să reducă criza, s-au încheiat fără niciun rezultat.

Arsenalul adunat de Rusia la granița cu Ucraina

Kievul a declarat că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și de est la granița de vest „în mod permanent”, iar la sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate la graniță”. De aceea, Ucraina consideră că acest lucru, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Noua evaluare mai spune că Rusia sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de militari în Donbas, deși Moscova neagă că are forțe în estul Ucrainei. Și activitatea de informații a Rusiei s-a intensificat, se mai arată în evaluare, cu unități suplimentare de trafic radio și prin satelit, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Armata ucraineană a mai spus că Rusia ar putea folosi arme cu rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, iar „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale-tactice „Iskander” au fost transferate la graniță. În acest moment, în apropierea Ucrainei există 36 de lansatoare Iskander, potrivit evaluării.

Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la o distanță de 500-700 km și ar putea viza și  capitala Kiev, se mai arată în evaluare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...