Joe Biden rupe tăcerea. SUA antrenează trupe ucrainene în Polonia

Mihnea Tălău 29.03.2022, 14:37
Joe Biden rupe tăcerea. SUA antrenează trupe ucrainene în Polonia

Pentru prima dată de la începutul războiului, președintele Joe Biden, a dezvăluit că SUA antrenează forțele ucrainene în Polonia. mai mult el a spus că trupele americane îi învață în mod activ pe ucraineni să lupte și să ucidă ruși.

„Există soldați ucraineni în Polonia care interacționează cu trupele americane”

Statele Unite au furnizat miliarde de dolari în arme și alte tipuri de asistență Ucrainei, o mare parte din acest ajutor trecând prin Polonia. Președintele a petrecut o parte din săptămâna trecută în această țară, întâlnindu-se cu trupele americane staționate în sud-estul țării și ținând un discurs despre unitatea Occidentului în fața agresiunii rusești, informează Politico.

Până în prezent, administrația Biden s-a străduit să demonstreze că nu se va merge mai departe de atât. La 22 martie, Jake Sullivan a negat că americanii îi antrenează „în prezent” pe ucraineni. „Avem, desigur, trupe americane care apără teritoriul NATO”, a spus el.

Biden a dat cărțile pe față

După ce a făcut declarații despre noua cerere de buget a Casei Albe, Biden a răspuns la întrebarea unui reporter despre comentariile pe care le-a făcut la întâlnirea cu 82 Airborne în Polonia, în care a dat de înțeles că forțele americane ar urma să meargă în Ucraina. Biden a negat că asta a vrut să spună, adăugând: „Vorbim despre a ajuta la antrenarea trupelor ucrainene. Mă refeream la a fi cu și a discuta cu trupele ucrainene care se află în Polonia„.

„Există soldați ucraineni în Polonia care interacționează în mod regulat cu trupele americane și la asta s-a referit președintele”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Mai mulți membri ai Congresului din cadrul unor comisii cheie de securitate națională au declarat că nu aveau cunoștință de o astfel de misiune de antrenament. Unul dintre ei a spus că antrenamentul ar fi clasificat și, prin urmare, nu a putut confirma că acesta are loc.

trupe americane
Trupe americane

Trupele ucrainene „ar putea fi antrenate” în cele din urmă în afara Ucrainei

Atât oficialii americani, cât și cei britanici au declarat în privat, în primele zile ale războiului, că trupele ucrainene ar putea fi antrenate în cele din urmă în afara Ucrainei, dacă conflictul s-ar prelungi și ar deveni o insurgență crâncenă.

În mod specific, ucrainenii ar putea avea nevoie de instruire cu privire la unele arme, cum ar fi rachetele sol-aer Stinger, pe care nu le aveau înainte de invazie, dar care au fost trimise de către SUA, germani și letoni, printre alte țări.

Efortul de antrenament condus de SUA și Marea Britanie în Ucraina din 2015 până în 2022 a avut loc în interiorul Ucrainei, dar trupele ucrainene au participat în mod regulat la exerciții NATO pe întreg continentul până la invazia Rusiei din februarie.

Mai mult, se livrează, în continuare arme către Ucraina. „Continuăm să livrăm în fiecare zi, nu numai din partea Statelor Unite, ci și din partea altor țări cu care ajutăm la coordonare, iar acest lucru include transporturi suplimentare din cele 800 de milioane de dolari pe care președintele le-a anunțat în urmă cu câteva zile”, au mai spus oficialii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...