Joe Biden cere o „vacanță” de trei luni pentru taxa federală pe benzină. Măsura nu e privită cu ochi buni

Mihnea Tălău 23.06.2022, 10:01
Joe Biden cere o „vacanță” de trei luni pentru taxa federală pe benzină. Măsura nu e privită cu ochi buni

Președintele Joe Biden a cerut miercuri Congresului să suspende timp de trei luni taxele federale pe benzină și motorină. Este o idee menită să ușureze presiunile financiare la pompă. Mai mulți congresmeni consideră că este doar o mișcare electorală înainte de „alegerile de mijloc de mandat”, din noiembrie.

Este vizată o reducere de 30 de cenți pe galon

În plus, Biden îndeamnă statele să își suspende propriile taxe pe benzină sau să ofere o reducere similară, având în vedere că taxele de stat pe benzină sunt în medie de 30 de cenți pe galon.

„Astăzi fac apel la Congres să suspende taxa federală pe benzină pentru următoarele 90 de zile, pe durata sezonului aglomerat de vară, a sezonului aglomerat de călătorii”, a declarat miercuri Biden, potrivit CBS.

Este vorba de taxa federală de 18,4 cenți pe galon pentru benzină și de taxa federală de 24,4 cenți pe galon pentru motorină. Dacă economiile la benzină ar fi transferate integral consumatorilor, americanii ar economisi aproximativ 3,6% la pompă, cu prețuri medii de aproximativ 5 dolari pe galon la nivel național. Însă mulți economiști și legislatori din ambele partide privesc cu scepticism ideea unei vacanțe a taxei pe benzină, sugerând că aceasta nu va ajuta prea mult consumatorii și ar putea chiar crește cererea.

Iata cat costa astazi, 3 mai 2022, motorina si benzina

Critici aduse lui Joe Biden

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu s-a pronunțat în legătură cu inițiativa lui Biden de a vacanta taxa pe benzină, iar reprezentantul Peter DeFazio, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Reprezentanților, a exprimat îngrijorare cu privire la această propunere.

„Deși bine intenționată, această politică ar obține, în cel mai bun caz, doar o ușurare minusculă, în timp ce ar face o gaură de 10 miliarde de dolari în Fondul pentru autostrăzi, care ar trebui să fie umplută dacă vrem să continuăm să reparăm podurile care se prăbușesc, să abordăm problema creșterii numărului de decese în trafic și să construim un sistem modern de infrastructură. În plus, încurajarea guvernelor statelor de a-și suspenda taxele pe benzină subminează impactul Legii bipartizane privind infrastructura prin reducerea fondurilor disponibile pentru ca statele să le cheltuiască pentru îmbunătățirea infrastructurii”, a declarat DeFazio.

Republicanii au fost și mai critici. Cel mai important republican din Senat, John Thune, a numit propunerea „moartă la sosire”, iar senatorul republican John Barrasso a catalogat suspendarea taxei pe benzină drept o „trecere disperată de tip Ave Maria”.

Urmăriți Impact.ro și pe