Joe Biden, caracterizare a aliaților implicați în criza din Ucraina. Ce spune despre Macron, Scholz și Johnson, dar și despre rivalul Putin

Beatrice Dumitru 09.02.2022, 16:26
Joe Biden, caracterizare a aliaților implicați în criza din Ucraina. Ce spune despre Macron, Scholz și Johnson, dar și despre rivalul Putin

Președintele american Joe Biden se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări de politcă externă de la preluarea mandatului său de la Casa Albă. El încearcă să coordoneze un răspuns pentru a pedepsi Rusia, dacă va invada Ucraina și a fost auzit caracterizându-i pe omologii săi occidentali implicați în această criză.

Cum i-a caracterizat Joe Biden pe omologii săi occidentali

Președintele Joe Biden s-a confruntat luni de zile cu diferențele din cadrul alianței occidentale, în timp ce trebuie să facă față uneia dintre cele mai dificile provocări de politică externă de la preluarea mandatului său: amenințarea că Rusia ar putea invada Ucraina.

În timp ce oficialii administrației și experții spun că SUA și aliații sunt mai uniți ca oricând, Joe Biden a vorbit în timpul întâlnirilor private despre unii dintre omologii săi implicați în criza din Ucraina. Persoane care l-au auzit în timpul ședințelor cu ușile închise spun că acesta i-a caracterizat pe unii dintre liderii occidentali, dar și pe Vladimir Putin.

Joe Biden, caracterizare a aliaților implicați în criza din Ucraina. Ce spune despre Macron și Johnson, dar și despre rivalul Putin
Boris Johnson, unul dintre aliații lui Joe Biden.

Cancelarul german Olaf Scholz nu este Angela Merkel. Comportamentul prim-ministrului britanic Boris Johnson este asemănptor cu cel al unui fanfaron, iar preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să fie Charles de Gaulle. Vladimir Putin este un tip cu arme nucleare și fără prieteni,” ar fi spus Joe Biden, potrivit persoanelor care l-au auzit, relatează NBC News.

Întrebată despre comentariile lui Biden despre Macron, Scholz, Johnson și Putin, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, a declarat că „această bârfă nu seamănă în niciun fel cu ceea ce spune sau crede președintele despre omologii săi, pe care îi respectă și îi prețuiește”.

„Președintele Biden este mulțumit de cooperarea excepțională dintre SUA și aliații și partenerii noștri europeni, în timp ce abordăm criza provocată de consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, a spus Horne.

Vladimir Putin, liderul cu care Joe Biden are o istorie

Joe Biden a fost o figură principală în politica externă americană timp de aproape jumătate de secol și se bazează adesea pe relații pentru a îmbunătăți diplomația. Într-adevăr, singurul lider mondial aflat în centrul crizei din Ucraina cu care Biden are o istorie este Vladimir Putin.

Eforturile lui Biden de a coordona un răspuns unitar pentru Rusia au fost date peste cap de diferendele dintre țările NATO cu privire la modul în care acestea percep amenințarea reprezentată de Moscova. Germania, de exemplu, a rezistat apelurilor Ucrainei și ale altor țări europene de a opri conducta Nord Stream 2, care va livra gaz natural din Rusia. Chiar și după întâlnirea de la Casa Albă, Olaf Scholz a refuzat să facă această promisiune.

Franța a insistat pentru Uniunea Europeană, din care Regatul Unit nu mai face parte, mai degrabă decât pentru NATO ca forum principal pentru negocierile cu Rusia. Între timp, guvernele est-europene au susținut o poziție mai dură față de Rusia și mai multe arme pentru Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...