Joe Biden a discutat cu liderii europeni, în timp ce situația de la granița Ucrainei se deteriorează. SUA au pus 8.500 de militari în alertă

Beatrice Dumitru 25.01.2022, 10:44
Joe Biden a discutat cu liderii europeni, în timp ce situația de la granița Ucrainei se deteriorează. SUA au pus 8.500 de militari în alertă

Președintele Joe Biden a discutat cu liderii europeni, în timp ce analizează opțiunea de a desfășura personal și echipamente militare în regiune, pe fondul deteriorării rapide a situației de securitate la granița Ucrainei cu Rusia. 8.500 de militari americani au fost puși în alertă pentru a fi trimiși în Europa de Est.

Joe Biden, discuții cu liderii europeni

Joe Biden a vorbit timp de aproape 90 de minute, într-o conferință video, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz al Germaniei, prim-ministrul Mario Draghi al Italiei, președintele Andrzej Duda al Poloniei, premierul britanic, Boris Johnson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Liderii au discutat despre îngrijorarea cu privire la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea fostei țări sovietice, a transmis Casa Albă, relatează CNBC.

Joe Biden a discutat cu liderii europeni, în timp ce situatia de la granita Ucrainei se deteriorează. SUA au pus 8.500 de militari în alertă
Discuție între Joe Biden și liderii europeni.

Liderii au discutat și despre eforturile lor comune de descurajare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv despre varinața de a impune Rusiei consecințe masive și costuri economice grave pentru astfel de acțiuni, precum și pentru a consolida securitatea pe flancul estic al NATO”, a adăugat Casa Albă.

Un înalt oficial al administrației a spus că Joe Biden nu a ordonat încă o desfășurare în Europa de Est, deși se află în discuții cu țările NATO cu privire la acest aspect.

8.500 de militari americani, în „alertă maximă”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat marți că secretarul Apărării, Lloyd Austin, a pus aproximativ 8.500 de militari americani în „alertă maximă”, în cazul în care NATO va activa o forță de răspuns cunoscută sub numele de NRF.

NRF este o forță multinațională formată din forțe terestre, aeriene, maritime și de operațiuni speciale, toate componentele pe care alianța le poate desfășura în scurt timp oriunde este nevoie”, a spus Kirby, adăugând că nu a avut loc o astfel de activare a NRF.

Kirby a spus că alianța NATO va trebui să activeze NRF pentru ca majoritatea celor 8.500 de soldați americani să se desfășoare în Europa.

Nu voi începe să vorbesc despre mișcările trupelor ruse, dar ei continuă să adauge grupuri tactice de batalion la granița lor de vest cu Ucraina. Nu doar că nu au dat semne de detensionare, dar adună mai multă forță militară”, a afirmat Kirby.

Rușii au adunat peste 100.000 de soldați și echipamente la granițele sale cu Ucraina și, în ultimele zile, au desfășurat trupe suplimentare în Belarus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...