Jocul video care te ajută să rămâi sănătos la cap: cum îți sporește performanța memoriei, mai ales la bătrânețe

Gabriel Peneș 11.10.2022, 15:42
Jocul video care te ajută să rămâi sănătos la cap: cum îți sporește performanța memoriei, mai ales la bătrânețe

Jocurile video au fost văzute, inițial, doar ca o formă de relaxare și divertisment bune mai ales pentru copii. Dar percepția asupra lor s-a schimbat de ani buni, oamenii de știință descoperind o legătură strânsă între anumite jocuri video și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, lucru extrem de important mai ales pentru prsoanele în vârstă, pe care, în mod natural, le „lasă” memoria.

Jocul video care te ajută să rămâi sănătos la cap

De la joacă, la un lucru extrem de serios. Cam aceasta a fost traiectoria mentalității despre jocurile video, în timp. Iar oamenii de știință au analizat foloasele pe care aceste jocuri le pot aduce oamenilor. Unul dintre cele mai interesante aspecte cercetate pentru stabilirea potențialului real al jocurilor video vizează oprirea declinului mental la bătrânețe.

Pentru a stabili dacă e adevărat sau nu, în 2013, profesorul Adam Gazzaley și echipa sa de la Universitatea din California, împreună cu un grup de programatori, au creat un joc numit Neuroracer, care avea ca public jucătorii trecuți de prima tinerețe. După ce au jucat jocul aproximativ 12 ore, pensionarii au avut performanțe considerabil îmbunătățite în ceea ce privește memoria și atenția.

Pentru a verifica aceste efecte, programul Horizon al celor de la BBC a recrutat un grup mic de voluntari vârstnici, iar testele au demonstrat că atenția și memoria le-au fost îmbunătățite cu 30%, un procent uimitor, ținând cont de faptul că au fost desfășurate pe parcursul a doar cinci săptămâni.

Cum îți sporește performanța memoriei, mai ales la bătrânețe

Neuroracer a fost urmat de un joc numit Body-Brain Trainer, despre care un studiu recent a descoperit că este capabil să îmbunătățească tensiunea arterială, echilibrul și atenția la persoanele în vârstă. În acest caz, datele privind ritmul cardiac au fost transmise în mod constant software-ului, astfel încât jocul să se poată adapta la nivelul de fitness al participanților.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Un alt joc, Labyrinth, de realitate virtuală, care implică utilizatorii în găsirea unui drum spațial, a demonstrat că poate îmbunătăți memoria pe termen lung la adulții în vârstă după patru săptămâni de antrenament. De curând, un alt joc are capacitatea nu doar de a te învăța să cânți la tobe, ci îți și îmbunătățește memoria pe termen scurt, conform sciencealert.com.

Într-un studiu al efectelor jocului, 47 de adulți cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au fost împărțiți în două grupuri: unul jucând jocul de ritm muzical (numit Rhythmicity) și unul jucând un joc normal de căutare a cuvintelor, timp de 20 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână timp de 8 săptămâni, scrie playtech.ro.

Diferența dintre cele două grupuri a fost clară: pe măsură ce jucătorii au progresat în Rhythmicity, modurile în care au vizat percepția vizuală și atenția selectivă au avut un efect secundar asupra memoriei pe termen scurt, așa cum a fost testat printr-un exercițiu de recunoaștere a feței.

Rhythmicity a fost dezvoltat împreună cu toboșarul Mickey Hart, cândva membru al faimosului grup rock Grateful Dead, și a folosit indicii vizuale pentru a antrena participanții să cânte un ritm pe o tabletă. Tempoul, complexitatea și precizia necesare au fost toate modificate pe măsură ce jucătorii au progresat.

„Acea memorie îmbunătățită a fost uimitoare. Există o componentă foarte puternică de formare a memoriei în acest sens și s-a generalizat la alte forme de memorie”, a spus neurologul Theodore Zanto de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

O parte din ceea ce face jocul special este că se poate adapta la persoana care îl joacă, schimbând nivelul de dificultate pentru a-l împinge pe jucător să se îmbunătățească, fără a-l face atât de greu încât să strice experiența de joc.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....