Job-urile de sezon, la mare căutare pe litoral. Bacșișul, motivul pentru care tot mai mulți tineri vor să se angajeze pe litoral

Ioana Constantin 15.07.2021, 09:12
Job-urile de sezon, la mare căutare pe litoral. Bacșișul, motivul pentru care tot mai mulți tineri vor să se angajeze pe litoral

Job-urile de sezon, la mare căutare pe litoral. Bacșișul, motivul pentru care tot mai mulți tineri vor să se angajeze pe litoral. Vara este de departe cel mai așteptat anotimp al anului, iar sezonul estival este oportunitatea ideală pentru sute de tineri ca să își găsească un job și să pună un ban deoparte.

Job-urile de sezon, la mare căutare pe litoral

Cele mai căutate meserii sunt cele de ospatar, barman sau recepționeră. Și chiar dacă salariie nu sunt foarte mari, bacșisul este însă unul extrem de tentant. Un ospătar care lucrează în România are salariul minim pe economie, iar din atenţiile clienţilor mai ia lunar până la 4 mii de lei.

A început sezonul estival și, odata cu el, goana dupa un job pe litoralul românesc. Mii de tineri își caută acum un loc de muncă pe perioada verii în speranța că vor reuși să strangă ceva bani de cheltuială pentru atunci când vara se va fi dus demult. Barmani, ospătari, bucătari, cameriste, sunt doar câteva dintre meseriile la mare căutare. Patronii s-au conformat și ei vremurilor și ca nu cumva angajații să le plece le oferă și cazare celor care vin din țara ca să muncească pe litoral. Iar pe deasupra au posibilitatea unor bacșisuri frumușele. Studenţii şi elevii sunt principalii abonaţi la slujbe de vară pe litoralul autohton.

Să spunem că servesc în medie de 5o-52-53 la zi. Și, în general, bacșisul poate fi și un 5o de bănuți, bacșisul poate fi și 22-23 de lei. Cel mai des 6 lei, 1o lei seara, când facem noi calculul ajungem la 2oo de lei, puțin peste, a spus Mihaela Cătălina, ospătar Mamaia.

Job-urile de sezon, la mare cautare pe litoral
Job-urile de sezon, la mare cautare pe litoral

Litoralul românesc trăiește intens maximum 40 de zile pe an. De la jumătatea lunii iulie până la finalul lunii august, atunci când toată România se mută la mare. O gură de oxigen pentru toți cei care au afaceri pe litoral, dar și pentru barmani și pentru ospatari.

Un client consumă în jur de 7o de lei pentru o masă completă. La cei 7o de lei un client ar lasa în jur de 5-6 lei pentru acel ospatar. La noi un ospatar, în medie, servește maxim 25 mese pe zi la o anumită masă. Asta înseamnă 25 ori 5/6 lei în jur de 12o – 15o de lei, a spus și Laurențiu Cataramă, ospătar Mamaia.

Astfel, meseria de ospătar se poate dovedi a fi una foarte bănoasă. Cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a satisface cerințele clienților, angajații sezonieri de pe litoral muncesc de dimineața până seara pentru a câștiga un ban mai bun decât în restul anului.

Este o lege nescrisă dacă o pot numi asa, normal este 1o%, dar nu toată lumea atinge această notă, sunt unii care chiar o depășesc dar sunt și persoane care au notă mare, o mie de lei și te trezești că lasa 2 lei, a declarat Codruț Stuparu, manager restaurant terasa Mamaia.

În centrul și în nordul stațiunii, clientii au portofelele mai groase și generozitate pe măsură. Dacă știu cum să îi servească pe clienți, ospătarii pot obține venituri frumoase din bacșișurile lăsate de turiștii mulțumiți. Turiștii apreciează de multe ori eforturile sezonierilor și lasă „atenții”, care ajută substanțial la mărirea salariilor. Patronii estimează că banii daţi acum “la negru” drept bacşiş ar putea fi de ordinul milioanelor de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe