Ce fel de alimente au descoperit inspectorii de la ANPC pe litoralul românesc. S-a lăsat cu amenzi uriașe

Ana Anitoiu, Ioana Constantin 10.07.2021, 11:46

S-a lăsat cu amenzi uriașe pe litoralul românesc, după ce inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descoperit alimente ce ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor, dar și alte nereguli.

Ce au găsit inspectorii de la ANPC pe litoralul românesc

Comandamentul ”Litoral” a aplicat primele sancțiuni la magazinele ce comercializează jucării și haine pe faleza din stațiunea Mamaia. Comisarii au descoperit haine fără etichete, astfel că cei care le cumpărau nu aveau habar despre compoziția materialului. Unele personae sunt alergice la poliéster, motiv pentru care existența unei etichete este obligatorie.

Nici jucăriile verificate nu respectau legislația în vigoare. Pe etichetele ce le însoțeau nu era specificată vârsta celor care le pot folosi și nu existau atenționări la jucăriile formate din bucăți foarte mici ce pot fi ingerate sau inhalate de copii. Într-un alt magazin, comisarii ANPC au descoperit replici de jucării ale unor mărci de renume fără licență și prost redate. Jucăriile au fost retrase de la comercializare, iar hainele oprite temporar de la vânzare până când vor fi etichetate corespunzător.

Ce fel de alimente au descoperit inspectorii de la ANPC pe litoralul romanesc. S-a lasat cu amenzi uriase
Produse neconforme descoperite de ANPC pe litoralul romanesc

Câte sancțiuni a dat ANPC pe litoral de la începutul lunii iulie

De la începutul acestei luni, comisarii ANPC au efectuat 192 de controale pe litoral și au aplicat 204 avertismente. În 31 dintre cazuri au fost aplicate și amenzi contravenționale în valoare de 142.400 de lei.

“Mă bucur să constat că, după prima săptămână plină a Comandamentului, rezultatele consilierii operatorilor economici, care activează, în acest sezon, pe litoral, și-au făcut simțită prezența și, ca urmare a acestor verificări, au fost aplicate 204 avertismente, urmând ca micile probleme găsite să fie remediate în cel mai scurt timp, iar echipele ANPC să revină pentru a se convinge de acest lucru. Se vede, așadar, că responsabilitatea este cuvântul de ordine pentru majoritatea operatorilor care activează la mare, în acest an”, a spus președintele ANPC, Claudiu Dolot.

Ce fel de alimente au găsit inspectorii de la ANPC pe litoralul românesc

De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman de produse alimentare în valoare de 22.000 de lei, precum și oprirea temporară pentru alimente în valoare de 320.000 de lei.

Printre cele mai multe abateri constatate s-au numărat: comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare expirate, utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate, nerespectarea condițiilor de depozitare precizate de producător pe eticheta produselor alimentare.

Lista continuă cu: schimbarea stării termice a unor produse alimentare (materii prime și preparate), fără autorizarea specifică acestor operațiuni (din refrigerat în congelat sau recongelări), utilizarea unor spații de producție neigienizate (cu mucegai, infiltrații în pereți), utilizarea unor ustensile de bucătărie vechi, improprii, neprofesionale, care nu pot fi igienizate corespunzător și unor coșuri de deșeuri menajere fără capac. Vezi AICI ce alimente nu expiră niciodată!

Urmăriți Impact.ro și pe