Jigniri fără precedent la cel mai înalt nivel politic. Ce s-a întâmplat marți în Parlament

Ana Anitoiu 02.03.2021, 22:27
Jigniri fără precedent la cel mai înalt nivel politic. Ce s-a întâmplat marți în Parlament

S-au făcut jigniri fără precedent la cel mai înalt nivel politic, marți, când a fost adoptat bugetul de stat pe anul 2021 exact în forma în care a fost propus de Guvern, fără nicio modificare. Iată ce s-a întâmplat în Parlament, unde a trecut și bugetul asigurărilor sociale.

Premieră. Bugetul de stat pe anul 2021, rămas nemodificat de Parlament

Prim-ministrul Florin Cîțu a remarcat că bugetul a trecut fără niciun amendament, în premieră. Premierul a spus și ce înseamnă acest lucru, în contextul în care alți politicieni s-au făcut foc și pară. Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD, a declarat că bugetul de stat este ”antieconomic, antisocial şi antinaţional”, dar și ”ilegal, ilegitim”. El a menționat că acesta nu reprezintă nicidecum voința oamenilor care i-au trimis pe social-democrați în Parlament.

”Este o premieră când bugetul trece fără niciun amendament. Arată că suntem o coaliție unită, puternică, pregătită să reziste 4 ani. Am bazat acest buget pe investiții record și reformă. Reformă de care toți au fugit și este momentul să o facem. Acest buget forțează reforma”, a declarat, pe de altă parte, Florin Cîțu.

Jigniri fara precedent la cel mai inalt nivel politic. Ce s-a intamplat marti in Parlament
Florin Citu

Jigniri fără precedent la cel mai înalt nivel politic. Ce a declarat premierul

Spiritele s-au încins în Parlament. Florin Cîțu a acuzat membrii PSD că sunt supărați pentru că nu mai pot fura și a precizat că se așteaptă ca aceștia să ”țipe” tot anul. În plus, prim-ministrul a spus că bugetul asigurărilor sociale de stat este mai mare decât atunci când social-democrații se aflau la guvernare. Mai mult, el le-a spus să nu mai mintă pe tema pensiilor, deoarece acestea au crescut și în acest an.

”Bugetul asigurărilor sociale de stat are venituri de 90,3 miliarde de lei, cu 10 miliarde mai mult decât în 2020 şi cu 20 miliarde de lei mai mult decât în 2019, când eraţi la guvernare. Cheltuielile sunt de 90,2 miliarde de lei, din care 89,24 miliarde de lei – Asistenţă Socială. Cum nu se duc bani către Asistenţă Socială, 89,24 miliarde de lei. Să îi luăm pe capitole: 87,47 miliarde lei – cheltuielile efective pentru sistemul public de pensii, anul acesta mai mult cu 7,7 miliarde. De ce? Pentru că au crescut pensiile. Nu mai minţiţi. Au crescut pensiile şi în 2021. Deci, 7,7 miliarde lei în plus, au crescut pensiile”, a spus prim-ministrul.

Jigniri în Parlament. Marcel Ciolacu: ”După ce că ești prost, mai pui și frână”

La rândul lui, Marcel Ciolacu, liderul PSD, l-a atacat pe prim-ministru, spunând că acesta jignește și țipă ca să acopere ”acest buget al austerității”, pentru că nu are argumente. În plus, foarte puțin voalat politicianul l-a insultat pe premier, citându-l pe tatăl lui.

”Tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte, un oltean serios, când întâlnea personaje ca dumneavoastră avea o vorbă: «Domnule, după ce că ești prost, mai pui și frână». E civilizație când faci hoț pe cineva? Nu ați vrea să vorbiți cu domnul Orban să vorbească cu președintele organizației PNL Piatra Neamț care a inventat o infracțiune nouă, de a vinde posturi cu sute de mii de euro în Guvernul Cîțu? Nu mai bine procedați ca domnul Barna, când se termină oamenii noi, după ce ai făcut 5-6 numiri în Guvern, să apelezi să îi împrumuți de la PSD fără bani?”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...