Jandarmerița care i-a pulverizat spray în ochi unui bărbat în Vatra Dornei a fost achitată. Victima sa decedase, ce au mai decis judecătorii

Ana Anitoiu 16.04.2022, 14:59
Jandarmerița care i-a pulverizat spray în ochi unui bărbat în Vatra Dornei a fost achitată. Victima sa decedase, ce au mai decis judecătorii

Jandarmerița condamnată la închisoare de Tribunalul Militar Iași după ce i-a pulverizat spray în ochi unui bărbat în Vatra Dornei, care a murit la scurt timp după incident, a fost achitată de către judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti. Magistrații au pronunțat și o alte hotărâri în privința ei.

Ce sentință primise inițial jandarmerița care i-a pulverizat spray în ochi unui bărbat

În luna iulie a anului 2019, jandarmerița a folosit un spray lacrimogen într-un parc din Vatra Dornei. Femeia i-a pulverizat un jet în față unui bărbat care era pus la pământ de doi colegi de-ai ei alături de care se afla în misiune. Bărbatul a murit în urma acestei intervenții.

Jandarmerița Ana Maria Florescu a fost găsită vinovată de Tribunalul Militar Iaşi, instanţă de fond în acest dosar, pentru toate cele trei capete de acuzare: ucidere din culpă; port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, precum şi purtare abuzivă. Însă, această decizie nu a fost definitivă.

„Condamnă pe inculpata sg. maj. F A-M din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, la următoarele pedepse: 2 ani şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, 7 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase; 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă.

Inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, din cele 3 pedepse de mai sus, respectiv de 2 ani şi 2 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 5 luni închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, urmând să execute în total pedeapsa de 2 ani şi 7 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani pentru inculpată”, era sentinţa inițială.

Jandarmerita care i-a pulverizat spray in ochi unui barbat in Vatra Dornei a fost achitata
Jandarmerita a fost achitata

Jandarmerița scapă de închisoare. Ce au mai decis magistrații

Judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti au admis apelul ce a fost făcut de IJJ Suceava şi al Anei-Maria Florescu. Aceștia au achitat-o pe jandarmerița care a folosit spray-ul lacrimogen pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a fost trimisă în judecată.

„Admite apelurile formulate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi inculpata Sg. Maj. Florescu Ana-Maria împotriva sentinţei penale nr. 25/2021 a Tribunalului Militar Iaşi. Desfiinţează în parte sentinţa apelată, şi în fond, rejudecând: (…) dispune achitarea inculpatei”, se arată în sentinţa Curţii Militare de Apel Bucureşti.

În plus, magistrații de la Curtea Militară de Apel București au decis să reducă daunele acordate rudelor bărbatului, de la 35.000 lei la 29.391 lei, precum și că acestea trebuie să fie achitate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava.

Judecătorii au anulat obligaţia jandarmeriței Ana Maria Florescu de plată a despăgubirilor şi cheltuielilor judiciare. Singurul debitor este Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...