Iubirile şi muzele lui Constantin Brâncuşi. Cine au fost femeile de care sculptorul s-a îndrăgostit nebuneşte: a iubit prinţese, miliardare, pictoriţe, dar şi pe Maria Tanase

Beatrice Dumitru 16.03.2023, 10:52
Iubirile şi muzele lui Constantin Brâncuşi. Cine au fost femeile de care sculptorul s-a îndrăgostit nebuneşte: a iubit prinţese, miliardare, pictoriţe, dar şi pe Maria Tanase

Despre poveștile de iubire ale marelui Constantin Brâncuși a scris în detaliu Petre Pandrea, în anul 1967, în opera „Brâncuși. Amintiri și exegeze”. Printre femeile pe care sculptorul le-a iubit de-a lungul vieții au fost prințese, miliardare, pictorițe, dar a trăit o poveste intensă de dragoste și cu Maria Tănase.

Muzele lui Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși a avut o viață amoroasă tumultoasă și se spune despre acesta că era un bărbat foarte gelos. El s-a iubit cu multe femeie celebre ale vremii, care au fost muzele românului care a cucerit întreaga lume cu operele sale.

Una dintre primele iubiri ale lui Constatin Brâncuși a fost Margit Pogany, o pictoriță româncă de origine maghiară, cu care a trăit o poveste scurtă, din vara anului 1910 și până în luna ianuarie a anului următor. Margit a pozat pentru Brâncuși și ani de zile a lucrat și a modificat celebra sa operă „Domnișoara Pogany”.

Iubirile şi muzele lui Constantin Brâncuşi. Cine au fost femeile de care sculptorul s-a îndrăgostit nebuneşte: a iubit prinţese, miliardare, pictoriţe, dar şi pe Maria Tanase
Opera „Domnișoara Pogany”.

De fiecare dată începea și termina un nou bust din lut. Fiecare era frumos, minunat de real. Eu îl rugam să îl păstreze ca variantă finală, dar el izbucnea în râs de fiecare dată și arunca bustul înapoi în lada de lut din colțul atelierului”, spunea Margit Pogany.

Miliardara lui Constantin Brâncuși

Una dintre muzele care l-au inspirat pe sculptorul român a fost și Marie Bonaparte, soția prințului George al Greciei și al Danemarcei. Moștenitoarea unui adevărat imperiu imobiliar în Monte Carlo, a fost acaparată de magia lui Constantin Brâncuși. Ea a fost model pentru opera „Prințesa X”, expusă pentru prima dată în anul 1919, la Paris. Se spune că Marie Bonaparte l-a părăsit pe român pentru o relație de lungă durată cu Sigmund Freud.

Pe lista iubirilor lui Constantin Brâncuși a fost și Peggy Gugenheim o împătimită colecționară de artă, cu care a fost împreună 20 de ani, din 1921 și până în 1941. Aceasta l-a inspirat pe român să sculpteze opera „Pasărea în văzduh”. Tatăl lui Peggy Gugenheim a murit în tragedia de pe Titanic, dar i-a lăsat o adevărată avere fiicei.

La ani distanță de la cel eveniment, Peggy și-a dorit să cumpere opera lui Constantin Brâncuși și acesta i-a cerut patru mii de dolari în schimbul lucrării. Ea a considerat că suma e una cam mare și a decis să-l seducă pe sculptor și a sfârșit îndrăgostită până peste cap de acesta.

Era jumătate țăran deștept, jumătate zeu. Un bărbat extraordinar, scund și cu barbă, cu niște ochi negri și o privire ascuțită. Mă făcea foarte fericită, dar, din păcate, devenise posesiv și își dorea să îi dedic tot timpul”, avea să povestească Peggy despre relația cu Brâncuși.

Povestea de iubire cu Maria Tănase

Constantin Brîncuși și artista Maria Tănase s-au iubit cu patimă în ciudat diferenței mari de vârstă, dar s-au despărţit la fel de repede cum s-au îndrăgostit, iar peste ani sculptorul a declarat că relaţia lor a durat „până cand ne-am plictisit definitiv unul de celalalt“. 

Poveste dintre cei doi artiști, umbrită de gelozie, a început la Paris, în anul 1938, cu ocazia unei expoziţii de artă populară organizată de Dimitrie Gusti, când Constantin Brâncuşi avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25 ani. Cei doi s-au văzut la atelierul sculptorului și s-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt. Interpreta de muzică populară nu a mai plecat din atelierul acestuia două zile şi două nopţi, ratând chiar un important concert.

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!… Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…“, își arăta Constantin Brâncuși dragostea pentru Maria Tănase.

În cele din urmă, gelozia a fost cea care a pus capăt poveștii de iubire dintre cei doi după un an de zile, iar sculptorul nu a ezitat să o jignească pe Maria Tănase. I-a spus că ea nu cântă, ci boceşte, acuzand-o că îşi iroseşte talentul prin cârciumi. Deși Maria Tănase a fost cea care l-a părăsit pe Constantin Brâncuși, apropiații ai aveau să spună că aceasta nu a încetat niciodată să-l iubească, fiind iubirea vieții ei.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...