Istoria Institutului ”Matei Balș” din București. Cine sunt doctorii care au făcut mare această unitate medicală

Daria Petrescu 01.02.2021, 15:07
Istoria Institutului ”Matei Balș” din București. Cine sunt doctorii care au făcut mare această unitate medicală

Zilele trecute, o tragedie a avut loc la Institutul ”Matei Balș”, după izbucnirea unui incendiu, în urma căruia 5 oameni au murit. Pacienții aflați în salonul în care a izbucnic incediul, erau infectați cu COVID-19. Puțini sunt cei care știu detalii despre istoria Institutului ”Matei Balș” din București. Iată cine sunt doctorii care au făcut mare această unitate medicală.

Istoria Institutului ”Matei Balș” din București

Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals” are o istorie de secole, chiar dacă de fapt, a fost înființat în 2007.

În 1864, câteva barăci de izolare a bolilor contagioase, construite în incinta Spitalului „Colentina”, s-au transformat în două pavilioane. Aici se găseau în jur de 40 de paturi.

În anul 1921-a mai construit un pavilion, cu încă 25 de paturi. În 1941, profesorul Matei Balș a venit la conducerea acestei unități. Medicul primar Calistrat Grozovici și doctorul Theodor Mironescu  au fost predecesorii săi.

Calistrat Grozovici a fost cel care  a condus „secția contagioși Colentina” în perioada 1900-1919

Theodor Mironescu a fost cel care a condus secția de contagioși în perioada 1919-1941, potrivit informațiilor furnizate de site-ul Matei Balș.

Timp de 35 de ani, acesta a condus unitatea,până în 1975. Acesta a fost anul oficial în care s-a pensionat, potrivit ziare.com.

Detalii despre Institutului ”Matei Balș” din București

– în 1938 s-a înființat disciplina de boli contagioase precum și clinică cu aceeași specializare, din cadrul Facultății de Medicină.

– S-a constituit nucleul „școlii de boli infecțioase de la Spitalul Colentina”

– în 1935 s-a înființat în aceeași incinta și secția de boli contagioase copii

-secția de boli contagioase copii a fost condusă de doctor docent Aurel Stroe și ulterior de Prof. Dr. Silvia Bruckner

-institutul ”Matei Balș” din București are 700 de paturi

-în prezent este  singura Cinică de boli infecțioase pentru copii din țară.

– între 1950 și 2000, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Colentina a devenit o unitate spitalicească de renume

-are 700 de paturi, numeroase laboratoare, trei clinici și 100 de paturi pentru o secție militară

5 pacienți au murit in incendiul de la Matei Balș

-De la cele două pavilioane inițiale s-a ajuns la șase. S-au înființat laboratoare de învățământ și cercetare pe fiecare etaj, pentru că medicii și cursanții să poată efectua zilnic analize curente sau de urgență dar și tehnici noi în bacterologie și virusologie.

– conducerea celor trei clinici au activat t profesorii Mircea Angelescu și Florin Căruntu, director al spitalului fiind numit profesorul Adrian-Streinu Cercel. Se întâmpla în la începutul anului 1990

– În 1999 s-a înființat Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals”. A fost considerate una dintre acțiunile importante ale institutului.

– Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals” a luat naștere în 2007. Este prima unitate sanitară de stat certificată ISO 9001/2000 pentru calitatea serviciilor oferite.

Se așteaptă modernizarea și eficientizarea sectoarelor de:

– Imunologie

– Biologie celulară

– Genetică moleculară

-Epidemiologie

– Hepatologie

Cardiologie

Imunologie precum precum și studiul afecarii neuro-cognitive și somatice în infecția HIV/SIDA.

 Tragedia de la „Matei Balș”

În urmă cu două zile, un incendiu puternic la „Institutul Matei Balș”

Cătălin Șchiopu, ISU: ”Ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii pe o suprafață de circa 120 de metri pătrați. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată, cu degajări mari de fum și cu posibilități reale de extindere la etajul 1, pe fațadă”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe