Israelul începe vaccinarea cu a treia doză pentru adulții cu grad de risc. Ar putea urma o nouă campanie generală de imunizare

Iancu Andreea, Ana Chivu 30.07.2021, 08:45
Israelul începe vaccinarea cu a treia doză pentru adulții cu grad de risc. Ar putea urma o nouă campanie generală de imunizare

Cu varianta Delta pe cale să devină predominantă în rândul infectărilor cu SARS-CoV-2, Israelul a anunțat că începe vaccinarea cu a treia doză pentru adulții cu grad de risc. Autoritățile de la Ierusalim iar în calcul și imunizarea restului populației, însă deocamdată cei cu un sistem imunitar slăbit sunt cei care vor face o doză suplimentară cu serul produs de Pfizer.

Israelul începe vaccinarea cu a treia doză. Adulții cu grad de risc sunt primii vizați

Răspândirea rapidă a variantei Delta a făcut ca ratele de vaccinare în Israel să crească, deoarece noile infecții au crescut în ultima lună de la un număr dintr-o singură cifră la aproximativ 450 pe zi. Astfel Israelul a decis că începe vaccinarea cu a treia doză pentru adulții cu grad de risc. Ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a declarat că, cei cu deficiențe ale sistemului imunitar care au primit deja două doze de vaccin Pfizer ar putea primi un nou rapel. Oficialul israelian cântărește împreună cu alți specialiști decizia de a extinde vaccinarea cu a treia doză și în cazul publicului larg.

Pe de altă parte, companiile producătoare ale serului, Pfizer și BioNTech, au solicitat autorităților de reglementare americane și europene să aprobe un nou rapel. Acestea au incriminat riscul mărit de infecție după șase luni, ca o explicație pentru solicitarea lor. Totuși, unii specialiști și oficiali aduc critici producătorilor serului împotriva Covid-19, care nu au oferit până în prezent și datele care susțin acest risc, însă urmează să o facă în zilele următoare. Deocamdată, Israelul nu a luat o decizie și în privința restului cetățenilor, preferând să îi imunizeze pe cei cu grad de risc.

Examinăm această problemă și încă nu avem un răspuns final. În orice caz, administrăm de acum o a treia doză persoanelor care suferă de imunodeficiență., a spus Horowitz, la postul public de radio, Kan, despre un rapel pentru populația generală din Israel, potrivit reuters.com.

Israelul începe vaccinarea cu a treia doză pentru adulții cu grad de risc
Autoritățile din Israel au decis imunizarea cu a treia doză a persoanelor cu risc

Situație îngrijorătoare în Israel după creșterea numărului de spitalizări în rândul pacienților vaccinați

Aproximativ jumătate dintre cei 46 de pacienți spitalizați în Israel în stare gravă sunt vaccinați, iar majoritatea provin din grupuri de risc, potrivit autorităților sanitare din regiune. Deși se situează pe un loc fruntaș în rândul statelor care s-au bucurat de succes în campania de vaccinare, Israelul reușind să imunizeze 5,7 milioane din populația ce însumează 9,3 milioane de oameni, lucrurile nu par să se îndrepte către revenirea la normalitate.

Deși decizia unui nou rapel a fost luată pentru persoanele aflate la risc, Israelul nu vrea să se grăbească să ia o decizie și cu privire la o a treia doză și pentru publicul larg. Deocamdată nu se cunoaște dacă vaccinul pur și simplu este mai puțin eficient împotriva variantei Delta sau dacă rata de îmbolnăvire din rândul celor imunizați în ianuarie și februarie au fost mai mari decât în rândul celor care s-au vaccinat ulterior.

Este destul de complex. În prezent, observăm focare în mare parte în rândul copiilor și părinților lor care nu au fost neapărat vaccinați în ianuarie și februarie și trebuie să identificăm datele (statistice), a declarat Sharon Alroy-Preis, șefa sănătății publice la Ministerul Sănătății, potrivit sursei citate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...