Ironia istoriei, mai puternică decât armata rusă. Germania trimite Ucrainei rachete sovietice

Ana Anitoiu 23.03.2022, 19:11
Ironia istoriei, mai puternică decât armata rusă. Germania trimite Ucrainei rachete sovietice

Germania a făcut o schimbare istorică în politica sa de a nu trimite arme către zone de conflict, după ce Rusia a declanșat un război în Ucraina. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a anunțat, miercuri, că în urma unei perioade de întârziere, noi livrări de rachete sovietice Strela, ce au făcut parte din inventarul armatei din fosta Republică Democrată Germană (RDG), sunt în drum spre țara invadată de forțele armate ale lui Vladimir Putin.

Rachete sovietice, trimise Ucrainei de Germania

Mai exact, Ucraina va primi de la Germania rachete ușoare Strela, de concepție sovietică, ce se află în stocurile forţelor armate ale fostei RDG. Primul model de astfel de armă de război, Strela-1, reprezintă un sistem de rachete sol-aer ghidate cu infraroşu, cu rază scurtă de acţiune.

Inițial, Uniunea Sovietică le-a dezvoltat sub denumirea GRAU 9K31. În mod obișnuit, sunt cunoscute sub numele lor de cod NATO, SA-9 „Gaskin”. Aceste sisteme constau dintr-un vehicul amfibiu BRDM-2 ce montează două perechi de rachete 9M31 pregătite pentru lansare.

„Pot spune foarte clar că noi livrări de rachete Strela sunt pe drum. Noi suntem unul dintre cei mai mari furnizori de arme în această situaţie. Nu ne simțim mândri, însă aceasta este ceea ce trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”, a spus Annalena Baerbock în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Ironia istoriei, mai puternica decat armata rusa
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Când va avea loc primul zbor cu refugiați ucraineni din Republica Moldova către Germania

Totodată, ministrul german de Externe a anunțat că primul zbor cu refugiaţi ucraineni din Republica Moldova spre Germania va avea loc vineri sau sâmbătă.

La data de 5 aprilie va avea loc la Berlin o conferință internațională a donatorilor pentru a sprijini Republica Moldova în contextul afluxului de refugiați din Ucraina. Evenimentul este organizat de Germania alături de Franța și România.

„Va avea loc o Conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova, pe 5 aprilie, la Berlin. Republica Moldova este cea mai mică ţară învecinată cu Uniunea Europeană pe care trebuie să o ajutăm acum.

Trebuie să creăm condiţiile logistice necesare distribuirii refugiaţilor atât în Europa, cât şi dincolo de Atlantic. Colegii europeni au propus crearea de centre umanitare pentru distribuirea refugiaţilor”, a spus ministrul german de Externe, luni seară, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului European.

Prin urmare, evenimentul internațional va avea ca temă centrală evaluarea situației financiare a Republicii Moldova în contextul generat de războiul din Ucraina, precum și asistența de care are nevoie această țară ca să facă față valului de refugiați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...