EXCLUSIV

Ion Lăceanu, omul-orchestră care a doinit și pentru președintele american J.F.Kennedy, refuză să cânte în azilul devenit casă: „Cum să cânt așa, singur, de nebun?”. Exclusiv

Simona Ecovoiu 09.01.2023, 20:45
Ion Lăceanu, omul-orchestră care a doinit și pentru președintele american J.F.Kennedy, refuză să cânte în azilul devenit casă: „Cum să cânt așa, singur, de nebun?”. Exclusiv

Omul-orchestră Ion Lăceanu (87 de ani), artistul care în 1963 a susținut un recital de pomină și pentru președintele american John F. Kennedy, locuiește de doi ani într-un azil de bătrâni, unde beneficiază de un real sprijin pentru problemele de sănătate. Îi e însă atât de dor de căsuța lui, de scenă, de aplauze: ”N-am ce să fac, aici îmi e locul acum”, ne-a spus el, cu resemnare, în interviul exclusiv pentru Impact.ro.

”Nu am cum să cânt, trebuie să fiu acompaniat, îmi trebuie orchestră”

Marelui solist de muzică populară Ion Lăceanu i se mai spune și ”omul orchestră”. Știe să cânte la 9 instrumente, dar le zice bine și la solzi de pește sau la frunză.

A cântat și încântat întreaga lume, în cei 60 de ani de viață artistică. De doi ani, însă, s-a retras din lumina reflectoarelor și s-a mutat la azil, urmare a unor persistente probleme de sănătate: ”Cu sănătatea sunt satisfăcător. Sunt tot la cămin, da, dar este foarte bine. Am petrecut de Revelion, a fost frumos, dar nu am cântat la masa festivă.

Nu am cum să cânt, trebuie să fiu acompaniat, îmi trebuie orchestră. Singur, de nebun, așa, cum să cânt? Nu are efect. Și nici nu am cui să îi cânt, aici sunt mulți foarte bătrâni. Mi-e dor de spectacole, da, mi-e dor, dar n-am ce să fac, asta e!”, ne-a declarat Ion Lăceanu, zilele trecute, în exclusivitate pentru Impact.ro.

Citește și Ce a primit Ion Lăceanu de la soția lui John Kennedy, după ce a cântat pentru președintele american. ”Jacqueline ni l-a trimis pe scenă”!

https://www.youtube.com/watch?v=lzrqB-rM-yY&ab_channel=SebastianComaneciOficial

Viața în azilul de bătrâni: ”Eu am o luciditate mai mare decât a celorlalți”

Artistul duce dorul casei sale, unde și-a lăsat toate amintirile. Dar, recunoaște că are mare nevoie de ajutor, după ce a rămas văduv: ”Aici m-a adus fiul meu, aici e locul meu acum, căci, după decesul soției, nu-mi găseam locul niciunde. Am stat o vreme și singur, nu e bine, am vrut și eu să fiu supravegheat.

E bine aici, au grijă de noi, sunt doctori buni, unii nu pot să mănânce și sunt ajutați. Eu am o luciditate mai mare decât a celorlalți, mulți sunt grav bolnavi.

Recunosc, îmi lipsește casa, e foarte adevărat, dar spre bătrânețe avem nevoie și de ajutor. Mâncarea este bună, avem trei mese pe zi. Nu știu cât costă cazarea și masa, nu mă ocup eu, fiul meu plătește. N-am ieșit din azil de câteva luni, nici la mare, nici la munte, nicăieri”, a mai adăugat artistul Ion Lăceanu, în exclusivitate pentru Impact.ro.

A cântat în 1963 pentru John F. Kennedy: ” Mi-a plăcut de el, avea carismă, era foarte elegant”

Ion Lăceanu a cântat pentru marii politicieni ai lumii, foștii președinți americani John F. Kennedy și Jimmy Carter, dar și pentru Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Cu amintiri de neuitat a rămas de la întâlnirea cu J.F.Kennedy: ”Am cântat la ambasada României în America, în 1963, cu o jumătate de an înainte ca John F. Kennedy să fie împușcat.

Cântam cu mai mulți colegi la Ambasada României din America, pentru corpul diplomatic, erau prezenți J.F.Kennedy și soția lui, Jacqueline Kennedy. Erau atât de eleganți, de joviali.

Mi-a plăcut de el, avea carismă, era foarte elegant și un mare iubitor de muzică. Ne-a ascultat, a aplaudat, iar, la sfârșit, el și soția lui ne-au trimis un coș cu flori pe scenă, apoi au dat mâna cu noi.

Pe atunci, soția mea era însărcinată, așa că pe fiul meu îl cheamă și Robert, ca pe fratele lui J.F.Kennedy. Nu i-am pus John, pentru că așa mi se zice mie.

Am făcut asta în amintirea familiei fostului președinte american. După o jumătate de an, de la acest eveniment, celebrul politician a fost asasinat, veste care m-a cutremurat”, mai povestește Ion Lăceanu, pentru Impact.ro.

Citește și Câți bani făcea Benone Sinulescu în America. Ion Lăceanu: ”Suma asta era doar din dedicații”. EXCLUSIV!

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...