EXCLUSIV

Ion Caramitru cere schimbarea de urgență a regulilor stricte, la spectacolele susținute în aer liber: ”De ce trebuie să fii vaccinat?”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 30.06.2021, 18:08
Ion Caramitru cere schimbarea de urgență a regulilor stricte, la spectacolele susținute în aer liber: ”De ce trebuie să fii vaccinat?”. EXCLUSIV

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional “Ion Luca Caragiale”, din Bucureşti, e de părere că s-ar impune unele modificări, din partea autorităţilor, în ceea ce priveşte prezenţa publicului la spectacole. În condiţiile actualei pandemii, publicul poate participa în proporţie de 70% la spectacolele de teatru susţinute în săli. Regulile sunt însă uşor diferite în ceea ce priveşte susţinerea spectacolelor în aer liber.

Ion Caramitru cere relaxarea regulilor la spectacolele susținute în aer liber

Ion Caramitru cere modificarea regulilor de participare la spectacolele din această vară: “Ei bine, problema la noi este susţinerea spectacolelor în aer liber. Dincolo de regula comună, a distanţării sociale, a dezinfectării pe mâini, a purtatului măştii, pe toata durata spectacolului, nu prea înţeleg de ce publicul care vine să asiste la un spectacol în aer liber trebuie să fie vaccinat  în integralitatea sa.

Pentru spectacolele în spaţii închise sau săli nu e valabilă această regulă. În sală poate intra şi cel vaccinat, şi cel nevaccinat, dar în aer liber, nu. De ce trebuie să fii vaccinat, în exterior? M-aş aştepta ca regula asta să fie modificată. Poate chiar de la 1 iulie, şi asta fiindcă rata de infectare a scăzut foarte mult în ultimele zile, lucru îmbucurător. Până în prezent, nu am totuşi cunoştinţă de o asemenea necesară schimbare”, a declarat Ion Caramitru, pentru impact.ro.

Ion Caramitru cere relaxarea regulilor la spectacolele sustinute in aer liber
Ion Caramitru cere relaxarea regulilor la spectacolele sustinute in aer liber

Naţionalul” bucureştean dispune de o sală în aer liber chiar pe acoperişul instituţiei, cu 300 de locuri

Cunoscutul actor şi manager de teatru, în vârstă de 79 de ani, mai spune că “Naţionalul” bucureştean dispune de o sală în aer liber chiar pe acoperişul instituţiei, care a fost excelent folosită în vara anului trecut, dar care nu pare să aibă aceeaşi soartă favorabilă şi în această nouă vară. “Avem 300 de locuri acolo şi dorim să ne folosim de oportunităţile ei, care s-au dovedit excelente vara trecută. Acum ar fi momentul ca cineva să facă o schimbare, păstrând ceea ce ştim că trebuie păstrat!”, adaugă el.

Mai mult, Ion Caramitru mai spune că angajaţii TNB au ales, în noile condiţii, o uşoară modificare a programului estival, încercând să prelungească stagiunea estivală, dat fiind că în iarna şi în primăvară au trebuit să închidă de mai multe ori sălile de spectacol. În acest sens, directorul TNB a precizat că cei 482 de angajaţi ai instituţiei, din care doar 82 sunt actori, vor fi în concediu puţin peste o lună de zile, între 19 iulie şi 23 august, deşi în alţi ani perioada estivală implica două luni de pauză. “Toată lumea ştie că vara preocupările sunt cu totul altele, decât cele de nivel cultural. Lumea preferă marea, muntele, alt tip de vacanţă. Dar încercăm să continuăm să propunem şi varianta teatrală ca modalitate de petrecere a timpului liber şi de aceea ne întoarcem mai repede la muncă!”, arată Ion Caramitru.

Ministerul Culturii a derulat o serie de spectacole-eveniment, de tip pilot, în luna mai

Pe de altă parte, la jumătatea lunii mai, Ministerul Culturii a derulat spectacolele-eveniment, de tip pilot, adică testarea ratei de infectare a publicului, atât în interior, cât şi în exterior. Condiţiile de participare au fost aprobate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în baza propunerilor Ministerului Culturii, avizate de Ministerul Sănătăţii.

Acestea s-au derulat în interior, la Opera Naţională Bucureşti, la Teatrul Naţional Bucureşti, dar şi la Opera Naţională Română Cluj-Napoca. În exterior, asemenea evenimente au avut loc la Opera bucureşteană. Din cele aproape 2.000 de persoane prezente, un singur spectator a fost diagnosticat cu COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe