EXCLUSIV

Ion Caramitru, despre prezența premierului Florin Cîțu, la piesa ”Dineu cu proști”, de la TNB: ”S-a glumit pe tema unei «potriveli» între titlu şi participanţi”. EXCLUSIV 

Alexandru Catalan 07.06.2021, 19:49

Niciun actor care joacă pe scena ”Teatrului Naţional” din Capitală nu s-a îmbolnăvit de COVID-19, după reluarea spectacolelor. Ion Caramitru, managerul general al instituţiei, ne-a vorbit, pentru impact.ro, despre prezența premierului Florin Cîțu, pe 15 mai, la spectacolul ”Dineu cu proști”, de la TNB, dar și despre experimentele-pilot, cu spectatori vaccinați.

Actorii nevaccinați sunt testați, înainte de spectacole

Ion Caramitru ne-a vorbit, pentru impact.ro, și despre situația angajaților ”Teatrului Național”: “Un procent de 70% dintre actori şi personalul tehnic a ales să se vaccineze până acum. Şi nu cred că această cifră va fi mult îmbunătăţită, fiindcă şi în familia noastră există persoane care au ales să nu se vaccineze, din motive diverse”

”Unii dintre ei au adus şi hârtii de la medic, pentru a-şi demonstra punctul de vedere. În aceste condiţii, folosim testarea rapidă, înainte de fiecare spectacol, cea care ne-a ajutat foarte mult, fiindcă, iată, în ultima lună şi jumătate nu ne-am confruntat cu cazuri de infectare”, a adăugat el.

Ion Caramitru, despre prezența premierului Florin Citu, la piesa Dineu cu prosti, de la TNB
Ion Caramitru

“Nu poţi juca cu masca pe figură, asta a fost clar pentru toată lumea”

El mai precizează că, probabilitatea de infectare ar fi mai mare în rândul actorilor, întrucât, spre deosebire de spectatori, ei nu pot juca cu mască sanitară şi nici nu pot păstra distanţarea socială, ignorând regia spectacolului:

“Nu poţi juca cu masca pe figură, asta a fost clar pentru toată lumea! Aşa că actorii au fost cei care s-au supus mai mult şi mai intens unei eventuale infectări. Cred că am depăşit acest moment, raportându-ne şi la cifrele cele mai recente. Nu ştim însă ce vom face peste vară, fiindcă, pentru spectacolele în aer liber, sunt stabilite anumite condiţii. Vom vedea dacă ele se vor relaxa sau nu!”.

Ion Caramitru: ”Aștept rezultatele experimentelor pilot, cu spectatori vaccinați”

Ion Caramitru ne-a mai spus că nu cunoaşte încă rezultatele experimentelor-pilot, făcute de autorităţi, la jumătatea lunii mai, cu spectactori deja vaccinaţi, care au putut asista la diverse spectacole, fie la Teatrul Naţional din Bucureşti, fie la Opera Română. “După calculele mele, au fost cam circa 2.000 de subiecţi. Vreo 600 au fost la noi, la TNB, dar încă nu ne-au fost comunicate rezultatele. Le aştept şi eu, cu multă nerăbdare!”.

Pe 15 mai, în Sala Mare a TNB, s-a jucat “Dineu cu proşti”, cu Horaţiu Mălăele, în rolul principal, un spectacol care se desfășoară cu casa închisă, cererea de bilete fiind încă foarte mare. Publicul prezent a fost în totalitate vaccinat anti-Covid-19, iar accesul a fost permis în proporţie de până la 75%, din numărul total al locurilor. Spectacolul a făcut parte din seria evenimentelor-pilot ale Guvernului care urmează a da tonul pentru stabilirea normelor de redeschidere a activităţii cu publicul în sectoarele cultural-creative. Rezultatele finale ar fi trebuit cunoscute la circa două săptămâni după derularea acestora.

Ion Caramitru, despre prezența lui Florin Cîțu, la piesa ”Dineu cu proști”, de la TNB: ”S-a glumit pe tema unei «potriveli» între titlu şi participanţi”

Unul dintre actorii Teatrului Naţional, Mihai Călin, a contestat alegerea acestui spectacol, la momentul respectiv, la care au luat parte inclusiv premierul Florin Cîţu şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: „S-a glumit destul de mult pe tema unei «potriveli» între titlu şi participanţi. Mă rog… S-a vrut un experiment epidemiologic, nu artistic (aştept cu interes şi rezultatele)… Cu tot respectul pentru un mare actor cum e Horaţiu Mălăele (datorită căruia se umplu sălile mai tot timpul)… TNB are în repertoriu spectacole precum «Pădurea spânzuraţilor» şi «Trei surori», regia Radu Afrim; «Livada de vişini» şi «Regele Lear», regia David Doiashvili; «Furtuna», «No man’s land», «Neguţătorul din Veneţia», regia Alexander Morfov… Poate că ar fi trebuit ca, după un an şi două luni (!) în care am jucat doar vreo 3 luni, la capacitate 30%, să mediatizăm TNB şi experimentul epidemiologic (care ne va spune ceva despre viitoarele măsuri pentru spectacole în interior) cu ceva mai «important» din punct de vedere artistic. «Dineu» e o comedie de succes la public şi se joacă, oricum, săptămânal. E doar o opinie”.

În replică, Ion Caramitru a mai precizat, pentru impact.ro, că a primit felicitări, şi el, şi întreaga echipă a teatrului, din partea premierului, pentru spectacolul propus spre vizionare, care s-a dovedit a fi pe gustul lui Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe