Președintele Klaus Iohannis va fi primit, marți, la Casa Albă de omologul său american, Donald Trump, în cadrul unei vizite oficiale. Tot marți, premierul Viorica Dăncilă se întâlnește cu viitoarea șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vizitele oficialilor arată, în mod evident, o deschidere pro-occidentală. Dar cine câștigă mai mult de pe urma acestora? România sau cei doi politicieni, ambii candidați la prezidențialele din noiembrie?
Potrivit programului oficial anunțat de Administrația Prezidențială, președintele Iohannis va fi primit în Biroul Oval de președintele Donald Trump marți, la ora 21:00, ora României.
Este cea de-a doua vizită pe care Klaus Iohannis o face la Washington în calitate de președinte al României. Șeful statului va avea convorbiri tete-a-tete cu Donald Trump și va semna în cartea de onoare a Casei Albe.
De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a mers la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu viitoarea președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Întâlnirea are loc în contextul în care la Bruxelles au loc interviurile privind portofoliile din cadrul Colegiului Comisarilor.
Șefa Guvernului caută să afle, așadar, ce portofoliu va primi România și cine va fi desemnat comisar european.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Oficial, în ziua în care atât președintele Iohannis, cât și premierul Dăncilă au programate vizite extrem de importante, birourile de presă au transmis doar comunicate formale, protocolare.
„Cu prilejul întrevederii, Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic şi dinamic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar şi economic”anunța Administraţia Prezidenţială.
Odată cu vizita din iunie 2017, prima efectuată în calitate de președinte al României la Washington, Klaus Iohannis devenea primul lider est-european primit la Casa Albă de preşedintele Donald Trump.
Recent, șeful statului declara și ce teme vor fi abordate în cadrul întâlnirii de marți, 20 august.
„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile. Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”
Klaus Iohannis, președintele României
De la Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă a dat detalii pe Twitter despre cum a decurs întâlnirea cu Ursula von der Leyen.
„O adevărată plăcere să mă întâlnesc cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am subliniat că România este deschisă unei cooperări strânse cu noua Comisie privind prioritățile noastre comune”
Viorica Dăncilă, premierul României
Ulterior, și biroul de presă al Guvernului a revenit cu un comunicat.
„Cei doi oficiali au avut o discuție amplă cu privire la prioritățile viitoarei Comisii Europene și implementarea Agendei Strategice a UE (2019-2024). În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele României pentru perioada suprapusă mandatului noii Comisii Europene, în domenii legate de asigurarea securității energetice, sectorul digital, schimbările climatice, rolul UE în plan global”
Comunicat Guvern
De remarcat că vizitele celor doi oficiali au loc în cei doi poli care promovează, cel puțin teoretic, liberalismul, democrația, respectarea statului de drept și a libertății cetățenilor. America pozează în apărătorul democrației la nivel mondial, deși acțiunile celui mai puternic om de pe planetă, Donald Trump, sunt de multe ori discutabile.
De cealaltă parte, Bruxellesul reprezintă motorul democratic și al principiilor europene în interiorul blocului comunitar și nu numai.
Klaus Iohannis va candida pentru al doilea mandat la prezidențialele din noiembrie. De cealaltă parte, PSD merge pe mâna Vioricăi Dăncilă, care a fost deja desemnată candidat pentru Palatul Cotroceni în forurile de conducere ale partidului și urmează să fie validată și în Congres.
E lesne de înțeles, așadar, că cei doi caută să obțină capital politic pentru a-și face încălzirea pentru prezidențiale. O convorbire tete-a-tete cu președintele Americii, în an electoral în care au loc alegeri pentru cea mai înaltă funcție în stat, e mai mult decât binevenită.
De cealaltă parte, Viorica Dăncilă caută să pozeze în liderul pregătit să reformeze PSD, după ce partidul a fost trimis în cădere liberă în epoca Dragnea. Posibil ca ambele vizite să fie un câștig pentru Românie și pentru cum e văzută țara noastră în plan internațional.
Dar e posibil ca președintele Iohannis și premierul Dăncilă să fi simțit momentul în care pot împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Interesul electoral este, deseori, mult mai accentuat decât cel național.