Invențiile făcute din greșeală. Momentele norocoase care au schimbat lumea

Iancu Andreea / 05.10.2020, 12:47
Invențiile făcute din greșeală. Momentele norocoase care au schimbat lumea

Multe dintre lucrurile pe care astăzi le folosim, în viața de zi cu zi, sunt rezultatul unor experimente științifice. Unele dintre cele mai importante invențiile care au schimbat lumea au fost făcute însă din greșeală.

Invențiile care au schimbat lumea, făcute din greșeală

Oamenii de știință sunt cei care au revoluționat lumea prin descoperirile făcute de-a lungul timpului. În mod neașteptat, însă, multe dintre ele au fost inventate din greșeală. În rândurile ce urmează îți prezentăm o parte dintre invențiile care au schimbat lumea, potrivit descopera.ro.

Stimulatorul cardiac

O eroare a doctorului Wilson Greatbatch a dus la crearea uneia dintre cele mai mari invenții. El a încercat, în anul 1956, să dea naștere unui aparat care înregistrează ritmul cardiac. Totuși, o componentă electronică defectă l-a făcut să cedeze. Astfel, aparatul în loc să înregistreze sunetul bătăilor inimii, dispozitivul producea impulsuri electronice.

Greatbatch a realizat atunci că eroarea sa ar putea să fie de ajutor unei inimi nesănătoase. Aparatul ar fi putut să mențină un ritm normal, prin aplicarea șocurilor care să ajute la pomparea sângelui și contractarea mușchilor cardiaci.

În urma descoperirii sale, doctorul a reușit să creeze primul stimulator cardiac implantabil, la care a muncit timp de doi ani de zile. După rafinarea dispozitivului, Greatbatch a primit și un brevet.

Plastilina

Atât de îndrăgită de către cei mici, plastilina a fost inventată în urma unui accident. Noah McVicker lucra la o companie de săpun când a inventat inițial o substanță care putea fi folosită pentru a curăța tapetul. Acest produs funcționa grozav și pentru că nu conținea substanțe chimice periculoase, se putea reutiliza.

Plastilina, una dintre descoperirile făcute din greșeală
Plastilina, una dintre descoperirile făcute din greșeală

Totuși, nepotului lui Noah, Joseph McVicker este cel care îi schimbă numele produsului și îl comercializează pentru copii. Acesta lucra pentru aceeași companie când a descoperit că profesorii foloseau chitul în sălile lor de clasă la orele de activități practice.

Blocknotes-ul/Notițele adezive

În prezent, aceste bucăți mici de hârtie, cu lipici pe o porțiune, este utilizat pentru a nota diferite informații. Se pare că și acestea au fost create din greșeală. Dr. Spencer Silver, un chimist, a încercat în 1968 să realizeze un adeziv puternic. Totuși, în final a rezultat un adeziv foarte slab, sensibil la presiune. Timp de cinci ani s-a străduit omul de știință să îi găsească o utilizare.

Un coleg de-al doctorului Silver a reușit să le dea o utilitate. În 1974, Art Fry a folosit adezivul în scop personal. Pentru că era membru al corului Bisericii, Fry era tot timpul frustrat de faptul că marcajele lăsate în partiturile sale dispăreau. Astfel, el a folosit adezivul pentru a le păstra mereu în loc. Ulterior, adezivul lui Silver a fost atașat de bucăți mici de hârtie.

Zaharina

Produsul a reprezentat primul îndulcitor artificial, pe lângă acetatul de plumb, de altfel extrem de toxic. Zaharina era folosită ca alternativă la zahărul de trestie și a fost, de asemenea, descoperită din greșeală. Cercetătorul Ira Remsen a împrumutat laboratorul de la Universitatea Johns Hopkins unui chimist rus, pe nume Constantin Fahlberg.

După o zi în care a lucrat în laborator, seara, Fahlberg a plecat să ia cina alături de soția sa, acasă. În timpul mesei, chimistul a descoperit că pâinea de casă era mult mai dulce, deși soția sa confirmase că nu schimbase rețeta. Atunci, Fahlberg s-a gândit la posibilitatea să fi transferat o substanță chimică din laboratorul său pe pâine. Rusul își amintise că nu se spălase pe mâini.

Astfel, chimistul s-a întors în laborator și a început să guste din fiecare substanță chimică. În final, acesta a descoperit gustul într-un pahar de acid sulfobenzoic, clorură de fosfor și amoniac, un compus cunoscut sub numele de sulfinidă benzoică. Așa a luat naștere cel mai cunoscut îndulcitor artificial.

Cauciucul vulcanizat

Charles Goodyear este cel care a creat, din obsesia sa pentru cauciucuri, cauciucul vulcanizat. În anul 1839, Goodyear a făcut o greșeală și a scăpat cauciuc pe o sobă fierbinte cu sulf pe ea. În mod surprinzător, cauciucul nu s-a topit, ba din contră, s-a întărit. Ulterior, în 1844, Goodyear a obținut brevetul pentru cauciucul vulcanizat, iar compania sa a devenit un producător important de cauciuc la acea vreme. Totuși, succesul a fost curmat după ce a pierdut o mare parte din bani în procesele legate de încălcarea brevetelor.

În 1860 Goodyear a murit, iar compania Goodyear Tire & Rubber a fost fondată în 1898 în onoarea sa.

Fursecurile de ciocolată

Delicioasele fursecuri cu ciocolată au fost inventate în 1930, la Hanul Toll House. Ruth Wakefield este cea care se ocupa de prepararea deserturilor, iar talentul său culinar era recunoscut. Într-o noapte, Ruth a început o rețetă de fursecuri cu unt de ciocolată, însă a realizat apoi că nu mai dispune de ciocolată pentru gătit. Astfel, Ruth a început să taie bucăți de ciocolată Nestle, pe care le-a introdus în rețetă.

Deși a crezut că ciocolata se va topi în interiorul prăjiturii și se va amesteca împreună cu compoziția, ea și-a păstrat forma. Astfel, a luat naștere rețeta denumită Chocolate Crunch Cookie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI