Invazie de muncitori străini în România. Numărul lor se va dubla în 2022, de ce se ia această măsură

Ana Anitoiu 03.11.2021, 13:48
Invazie de muncitori străini în România. Numărul lor se va dubla în 2022, de ce se ia această măsură

Numărul muncitorilor străini în România s-ar putea dubla în 2022, după ce Guvernul va majora totalul avizelor ce pot fi acordate. Iată motivul pentru care s-a luat această măsură.

La cât ar putea ajunge numărul muncitorilor străini în România în 2022

Inițial, în acest an a fost stabilit un contingent de 25.000 de angajați străini în țară, dar ulterior numărul a fost modificat la 50.000. Însă, pentru anul viitor, Guvernul va acorda 100.000 de avize ce le vor permite cetățenilor din alte țări să lucreze în România.

Guvernul a argumentat această decizie prin deficitul de forță de muncă ce se înregistrează în România. De altfel, acesta se reflectă și în numărul de cereri ale angajatorilor care vor să recruteze cetățeni străini din afara Uniunii Europene.

În vara acestui an, când a crescut limita la 50.000, prim-ministrul demis Florin Cîțu a spus că necesarul de forță de muncă pe piața din România este de 160.000 de muncitori.

Invazie de muncitori straini in Romania. Numarul lor se va dubla in 2022, de ce se ia aceasta masura
Un muncitor in constructii

Motivul pentru care vor ajunge mai mulți muncitori străini în România

În spatele acestui deficit de forță de muncă din țară se află plecarea lucrătorilor români în număr mare în alte state, pentru o viață mai bună. Pe de altă parte, angajatorii din România nu găsesc destui români dispuși să lucreze pentru salariile oferite de ei, astfel că apelează la oameni din țări precum Filipine, Vietnam, Nepal și Thailanda.

Din totalul locurilor de muncă vacante în România, 19% sunt declarate în mod repetat de către angajatori. Acestea nu pot fi ocupate din motive precum condițiile de muncă nesatisfăcătoare sau distanța mare față de domiciliu.

Din totalul angajaților din România, 1,1% sunt străini, iar cei din afara Uniunii Europene, Spațiul Economic European sau Elveția au o pondere și mai mică, de doar 0,84% din total, potrivit profit.ro.

Pentru anul 2019, Guvernul a crescut numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000. Anterior, în 2018, au fost acceptați 15.000 de angajați, iar în 2017, 2016 și 2015, câte 5.500, deși plafonul a fost suplimentat ulterior.

Sprijin pentru angajarea unora dintre muncitorii străini

Ca să mai scadă din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a hotărât să scutească angajatorii de obligația de a obține avizul de angajare în cazul unor muncitori din Republica Moldova, Republica Serbia și Ucraina.

Este vorba despre angajați din aceste țări cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de cel mult nouă luni într-un an calendaristic.

Până la 9 octombrie 2021, Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat 33.696 de avize de angajare sau detașare, iar din totalul de 50.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în 2021 au fost eliberate 28.120 avize. La finalul lunii septembrie, Inspectoratul avea înregistrate 5.171 de cereri pentru anul în curs. Vezi AICI care sunt cele mai bine plătite locuri de muncă din România!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...