Invazie de buburuze și pe plajele sălbatice Vadu şi Corbu. Turiștii nu scapă nici aici de ele

Elena Avramescu, Alexandra Chiric 29.06.2021, 15:52
Invazie de buburuze și pe plajele sălbatice Vadu şi Corbu. Turiștii nu scapă nici aici de ele

Invazie de buburuze și pe plajele sălbatice Vadu şi Corbu. Nici plajele sălbatice Vadu şi Corbu n-au scăpat de invazia buburuzelor, spre disperarea turiștilor și încântarea fotografilor. Se pare că motivele exploziei numerice a acestora sunt legate strict de sezonul de primăvară extrem de ploios, cu temperaturi sub mediile perioadei în Dobrogea. Asta a dus la decalarea sezonului cald.

Invazie de buburuze și pe plajele sălbatice Vadu şi Corbu

Gabriel Lupu, biolog la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, a declarat că buburuzele prezente în explozie numerică pe litoralul Românesc al Mării Negre sunt insecte ce aparțin Ordinului Coleoptera – gândaci, Familia Coccinellidae – buburuze, Specia Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758) – buburuza comună.

Acesta este un fenomen atipic, iar în condiţiile revenirii la normalitate, din punct de vedere al condiţiilor meteo din primăvară, astfel de explozii numerice, în mod firesc, nu vor mai avea loc. De asemenea, este de aşteptat ca explozia numerică existentă să îşi diminueze intensitatea într-o perioadă de timp relativ scurtă, de 1 – 2 săptămâni, a spus biologul.

Invazie de buburuze si pe plajele salbatice Vadu si Corbu
Buburuze pe plajele salbatice Vadu si Corbu

Se pare că buburuza este o specie considerată utilă, folosită în combaterea biologică a dăunătorilor, cum ar fi a afidelor. Este o insectă neagresivă, însă se poate întâmpla, extrem de rar, să muște din pielea persoanelor cu care intră în contact. Însă această muşcătură nu produce reacţii adverse la nivelul pielii sau al organismului.

Deoarece insectele sunt organisme dependente de temperatura mediului ambiant s-a ajuns la un astfel de decalaj al apariţiei, atât la buburuze cât şi la speciile dăunătoare pe care le consumă. În plus, stropirile de primăvară a culturilor împotriva dăunătorilor, amânate din cauza ploilor dese, au dus în cele din urmă la explozia numerică atât a indivizilor aparţinând speciilor hrană cât şi a buburuzelor într-o perioadă în care stropitul este interzis.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...