Ce se întâmplă în organism, de fapt, când ai reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Veşti bune

Nicu Stan 14.04.2021, 11:50
Ce se întâmplă în organism, de fapt, când ai reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Veşti bune

Ce se întâmplă în organism, de fapt, când ai reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Veștile nu sunt rele și pot fi citite în articolul de mai jos.

E bine să ai reacții adverse după vaccin? Ce arată rezultatele surpinzătoare ale unui studiu făcut în România

Reacțiile adverse normale nu înseamnă neapărat ceva rău pentru persoanele care se vaccinează, ba din contră, arată ultimele studii făcute de oamenii de știință. Reacțiile adverse, în cele mai multe cazuri, înseamnă că vaccinul își face efectul și se generează în organism o mai mare cantitate de anticorpi.

Potrivit unui studiu desfășurat de MedLife în perioada ianuarie-martie 2021, 99,7% dintre participanți au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la injectarea celei rapelului Pfizer. Pentru restul de 0,3%, titrul de anticorpi nu a depășit această valoare nici după acest interval de la rapel.

Reactiile adverse usoare dupa vaccinare inseamna o valoare mai mare de anticorpi
Reactiile adverse usoare dupa vaccinare inseamna o valoare mai mare de anticorpi

Persoanele care au avut coronavirus fac o cantitate mult mai mare de anticorpi

Potrivit același studiu, persoanele care au trecut înainte prin infecția cu coronavirus pot dezvolta un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare după administrarea primei doze de vaccin, comparat cu cei care nu au fost infectați cu virusul ucigaș.

Studiul a fost făcut pe un eșantion de 889 de persoane, de vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese la întâmplare din rândul personalului medical și auxiliar al companiei MedLife, din toate regiunile României.

Câți participanți la studiu au avut reacții adverse normale

Astfel, 45% din totalul participanților la studiu nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel. Aceștia dezvoltând titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reacții  după vaccinare.

Din categoria celor care au avut reacții adverse se regăsesc, preponderent, persoanele tinere, femei și persoane care au trecut prin deja prin infecția cu coronavirus și care au dezvoltat forme medii sau severe.

Care sunt reacțiile adverse suferite

De asemenea, pentru aproape două treimi din eșantionul participant la studiu, simptomele au dispărut după o zi de la vaccinare sau chiar mai puțin, în timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezența reacțiilor timp de o săptămână sau chiar și mai mult.

Cele mai multe reacții adverse s-au înregistrat după cea de-a doua doză de vaccin, numărul acestora corelând și cu gradul de severitate al infecției suferite anterior. Cele mai frecvente reacții adverse au fost: durere la locul administrării, stare de oboseală, dureri de cap, frisoane și dureri musculare.

Cine are cela mai mari valori ale anticorpilor

Conform MedLife, valorile de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează cel mai mult cu vârsta.

Astfel, cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor tinere, cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând până la valori cu peste 30% mai reduse în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50- 70 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe