Inundațiile din cauza avariilor la conducte produc cele mai frecvente daune în locuințe. Cum poți să nu plătești din buzunar dacă îți inunzi vecinii

Ioana Matei 11.06.2022, 10:57
Inundațiile din cauza avariilor la conducte produc cele mai frecvente daune în locuințe. Cum poți să nu plătești din buzunar dacă îți inunzi vecinii

Studiile arată că cele mai frecvente daune din locuință sunt provocate de avarierea accidentală a conductelor de apă și canalizare, precum și de inundațiile provocate de vecini. În București, dar și în alte orașe, avariile au de multe ori drept cauză conductele de apă și canalizare învechite. Blocurile comuniste au rețele de apă și canalizare neînlocuite de zeci de ani și cârpite doar pe porțiunile unde s-au produs avarii care au inundat mai multe locuințe din bloc.

Cum mare parte din rețeaua de termoficare din București nu a mai fost înlocuită de 50 de ani, avariile sunt la ordinea zilei. Iar dacă se întâmplă să lași robinetul pornit când este o avarie și nu ești acasă când se reia alimentarea cu apă caldă, riști să îți umpli casa de apă și să inunzi și vecinii, care, evident, vor vrea să le plătești daune. Dacă i-ai inundat pe vecini din cauza unei avarii produse în locuința ta și nu ai asigurare facultativă de locuință, riști să dai din buzunar sume mari pentru reparațiile din toate locuințele afectate.

Anul trecut, potrivit datelor Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), o avarie la conductele de apă care a afectat mai multe locuințe a generat despăgubiri, achitate în baza asigurărilor de locuințe, de peste 4 milioane lei (820.000 euro). Mai mult, unu din două dosare pentru daune produse în locuințe a avut drept cauză avarii la instalațiile de apă.

A doua cea mai mare despăgubire plătită anul trecut, în valoare de 3,1 milioane lei, a fost cauzată de un incendiu, iar fenomenele atmosferice au dus și ele la producerea unui eveniment care a generat despăgubiri totale de peste 1,5 milioane lei. Deși 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc, mai puțin de 20% dintre imobile sunt acoperite printr-o poliță de asigurare facultativă.

De ce să faci asigurare facultativă dacă ai asigurare obligatorie PAD pentru locuință

Polița de asigurare PAD a locuinței este obligatorie, dar acoperă doar daunele produse de dezastre naturale, respectiv de inundații, cutremure sau alunecări de teren.

Polița PAD costă 20 de euro pe an și asigură daune între 10.000 și 20.000 de euro.

Locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri prin asigurarea facultativă.

Cu o poliță de asigurare facultativă a locuinței poți primi daune produse și de dezastre naturale, dar și de furtună, vijelie, grindină, pagubele produse accidental imobilului din incendiu sau explozie, avariile de la conductele de apă și canalizare, de la rețeaua de gaze sau de la instalațiile electrice. De asemenea, poți fi asigurat cu o poliță facultativă și în cazul daunelor produse de undele de șoc provocate de avioane, ploilor înghețate sau avalanșelor de zăpadă.

La acestea se pot adăuga opțional asigurarea centralelor termice, a instalațiilor de încălzire și climatizare, asigurarea aparatelor electrice, electronice, electrocasnice, asigurarea bunurilor casabile sau asigurarea obiectelor de valoare.

Mai mult, unii asigurători oferă și extra acoperire pentru situația în care avaria din locuința ta îi afectează și pe vecini.

Timisoara a ramas fara apa calda si caldura

Pe site-ul asigurari.ro poți vedea care sunt cele mai bune prețuri de la asiguratori.

Asigurarea facultativă a locuinței nu se poate însă face decât dacă persoana care o solicită are deja o asigurare obligatorie PAD.

Cum PAD este obligatorie, persoanele și firmele care nu au acestă asigurare riscă amenzi între 100 și 500 de lei.

Asigurarea obligatorie PAD este încheiată de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în care sunt mai mulți asigurători privați

Ce locuințe nu pot fi asigurate

Sunt însă și imobile pentru care nu se poate face asigurare obligatorie PAD și nici asigurare facultativă, respectiv locuințele care sunt încadrate în clasa I de risc seismic.

Legea prevede că nu pot fi asigurate nici cu polițe de asigurare facultativă locuințele din clădiri părăsite, din imobile neutilizate pe întreaga perioadă de asigurare sau din construcții ruinate, respectiv degradate.

Nu pot fi acoperite cu o asigurare facultativă nici construcțiile subterane, imobilele care necesită reparații capitale ale elementelor de rezistență, construcțiile ușoare folosite temporar în afara zonelor de locuit.

De asemenea, imobilele fără uși, ferestre sau încuietori nu pot fi asigurate printr-o poliță de asigurare facultativă.

Ce trebuie să faci după ce locuința ți-a fost inundată

Este important de știut că doar cu o poliță suplimentară la asigurările facultative pentru locuințe poate acoperi daunele inundațiilor produse în locuința proprie sau de la vecini.

Primii pași pe care trebuie să îi faci după o inundație în locuință este să închizi robineții de la instalația sanitară interioară și de la subsolul clădirii. Apoi, trebuie să faci fotografii cu daunele produse și să anunți Asociația de proprietari să constate daunele, ca să poată oferi ulterior documentele necesare. Președintele asociației va trebui să completeze un proces-verbal în acest sens. Ulterior, poți cere daune de la societatea la care ai asigurarea facultativă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...