Cum raportezi o daună auto dacă ești asigurat RCA. Pașii care trebuie urmați

Andrei Cezar 01.09.2020, 16:17
Cum raportezi o daună auto dacă ești asigurat RCA. Pașii care trebuie urmați

Acidentele rutiere sunt extrem de frecvente la noi în țară. Potrivit unor statistici din 2019 ale Institutului Național de Statistică, la noi în țară au avut loc peste 31.000 de accidente. Cauzele sunt nenumărate: de la neatențiea la volan, cosumul de alcool și până la drumurile proaste pe care circulăm.

Dacă atunci când nu sunt înregistrate victime putem spune că nu este un capăt de țară, căci mașinile se pot repara, viața este însă prețioasă. De aceea este bine, ca în cazul unui accicent rutier, să cunoști din timp pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a notifica societatea la care ești asigurat în scopul reparării autovehiculului.

Cum raportezi o daună auto dacă ești asigurat RCA

Dacă ai fost implicat într-un accident rutier și vrei să notifici o daună, este bine de știut că există o serie de date pe care trebuie să le pui la dispoziția asiguratorului în cel mai scurt timp. Compania de asigurări trebuie anunțată în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului rutier.

Datele pe care trebuie să le prezinți aiguratorului sunt:

  • O descriere exactă a circumstanțelor producerii accidentului;
  • Datele de identificare a ale persoanelor implicate în accident;
  • Datalii pentru identificarea automobilelor accidentate;
  • Starea în care se află automobilul avariat;
  • Locul unde se dorește efectuarea constatării.
Cum raportezi o daună auto dacă ești asigurat RCA. Pașii care trebuie urmați
Cum raportezi o daună auto dacă ești asigurat RCA. Pașii care trebuie urmați

Firme care oferă consultanță pentru constatarea daunelor

În ultimii ani, au apărut în România numeroase firme care oferă consultanță și asistență în cazul constatării daunelor auto. Apelând la astfel de companii, șoferii care au fost implicați în evenimente rutiere pot sta liniștiți și în privința prețului reparațiilor, dat fiind faptul că întreaga cheltuială se deconteaza direct de către firma de asigurare, așa cum este stipulat in lege.

Mai mult decât atât, un alt avantaj este acela că firmele pun la dispoziția șoferilor un autoturism de schimb pe toată durata reparațiilor. Bineînțeles, totul sub forma unui comision care poate varia în funcție de anumiți factori.

Urmăriți Impact.ro și pe