Intrarea României în spaţiul Schengen, votată de Parlamentul European. Lucian Bode: “Îndeplinim toate condiţiile”

Nicu Stan 08.07.2021, 19:42
Intrarea României în spaţiul Schengen, votată de Parlamentul European. Lucian Bode: “Îndeplinim toate condiţiile”

Intrarea României în spaţiul Schengen, votată de Parlamentul European. Lucian Bode: “Îndeplinim toate condiţiile”. Toate amănuntele despre decizia istorică, un pic mai jos.

Decizie istorică. Parlamentul European a votat intrarea României în Schengen. Ce mai urmează

Intrarea României în spaţiul Schengen a fost votată de Parlamentul European. Parlamentul European a adoptat, joi, cu 505 voturi pentru, rezoluţia referitoare la Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen.

”A sosit momentul ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înainte de votul din plenul legislativului european.

Lucian Bode spune că România indeplineste conditiile intrarii in Schengen
Lucian Bode spune că România indeplineste conditiile intrarii in Schengen

CE vrea un spaţiu Schengen mai puternic

De curând, CE a propus o strategie către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient şi a cerut Consiliului să ia o decizie cu privire la eliminarea controalelor pentru România, Bulgaria, Croaţia, precum şi integrarea lor în spaţiul Schengen, informează Mediafax.

Acum, pentru ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen este nevoie de aprobarea Consiliului European.

Ce spune Parlamentul European

”Luând în calcul numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, solicită insistent Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne.

Parlamentul European este pregătit, atunci când este consultat de Consiliu în conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, să-şi exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Croaţia.

Solidaritatea şi responsabilitatea, datoria viitorului spațiu Schengen

Consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”, se arată în raportul prezentat Parlamentului European.

De asemenea, ministrul de Interne, Lucian Bode, susţine că țara noastră îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi este optimist că se vor face paşi concreţi cât mai curând pentru adoptarea acestei decizii.

România salută rezoluţia votată de Parlamentul European

În plus, acesta salută rezoluţia votată de Parlamentul European în urma dezbaterilor care au precedat votul şi care au scos în evidență, încă o dată, sprijinul acestei instituţii şi al Comisiei Europene pentru aderarea României, precum şi a Bulgariei şi Croaţiei, la spaţiul Schengen, cerând extinderea Schengen cu aceste țări.

Ce crede ministrul de Interne, Lucian Bode

”Sunt încrezător că vom face paşi concreţi spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spaţiul Schengen. România are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE.

Este nevoie de un just echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază.

După cum bine ştiţi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii”, a declarat Lucian Bode.

Urmăriți Impact.ro și pe