Am aflat când va fi România în spațiul Schengen? Iohannis: ”Îndeplinim condițiile de aderare de peste zece ani”

Ioana Bucur 02.06.2021, 23:25
Am aflat când va fi România în spațiul Schengen? Iohannis: ”Îndeplinim condițiile de aderare de peste zece ani”

Strategia de reformare a spațiului Schengen a fost prezentată, miercuri, de Comisia Europeană și include măsuri de optimizare a managementului frontierelor externe şi finalizarea procesului de admitere a României, Bulgariei şi Croaţiei. Klaus Iohannis a declarat că țara noastră îndeplinește criteriile necesare de peste zece ani.

România în spațiul Schengen. Iohannis: „Îndeplinim condițiile de aderare de peste zece ani”

Comisia Europeană a înaintat Parlamentului European și Consiliului UE un document ce propune „o nouă strategie pentru a face cea mai mare zonă de liberă circulație din lume – Spațiul Schengen – mai puternică și mai rezilientă”.

„Restabilirea spaţiului Schengen fără controale la frontierele interne este un lucru extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. Acest lucru a fost recunoscut de Parlamentul European şi de Consiliul European, care au cerut restabilirea funcţionării normale a spaţiului Schengen. (…) Spaţiul Schengen reprezintă una dintre cele mai clare manifestări privind o uniune din ce în ce mai mare între statele membre şi între cetăţeni”, se precizează în document, potrivit Mediafax.

În cadrul dezbaterii „Să vorbim despre viitorul Europei”, președintele Klaus Iohannis a declarat că, în contextul crizei sanitare și restricțiilor impuse de statele membre, „funcționalitatea spațiului Schengen, evident, a fost serios afectată”.

„Cu toate acestea, aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a susținut că țara noastră „îndeplinește toate criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”.

„Efectele crizei pandemiei au arătat anumite deficienţe în zone în care este nevoie de eforturi suplimentare, pentru a avea mecanisme mai bune atât în Schengen, cât şi zona Euro. Din această perspectivă, România intenţionează să joace un rol activ în toate demersurile ce au ca scop rezolvarea acestor probleme”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

România în spațiul Schengen
Klaus Iohannis

Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru ar urma să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii

Comisia Europeană vrea implementarea unui sistem „eficient și modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii Europene”, „consolidarea spaţiului Schengen la nivel intern” şi „îmbunătăţirea sistemelor de guvernare pentru a stimula încrederea între statele membre şi pentru o mai bună pregătire în sensul gestionării crizelor”.

Strategia prezentată miercuri prevede și extinderea spațiului Schengen astfel încât Bulgaria, România, Croaţia şi Republica Cipru să beneficieze deplin de sistemul liberei circulaţii.

„Comisia Europeană consideră că acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs acestor evaluări pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre”, se arată în Strategie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI