EXCLUSIV. Adevăratul preț al aderării României la spațiul Schengen în 2021. ”Comoara” pe care ar trebui să le-o cedăm olandezilor

Andrei Cezar 19.02.2021, 20:15
EXCLUSIV. Adevăratul preț al aderării României la spațiul Schengen în 2021. ”Comoara” pe care ar trebui să le-o cedăm olandezilor

Premierul Florin Cîțu a dat vestea mult-așteptată de toți românii. Țara noastră ar putea adera la spațiul Schengen chiar din acest an, dacă va beneficia de un raport MCV favorabil, iar adoptarea monedei euro se va realiza după 2024. Economiștii atrag, însă, atenția că România riscă să intre în faliment dacă perioada de convergență până la adoptarea monedei euro nu va fi realizată conform standardelor.

România ar putea intra în spațiul Schengen, de anul acesta. Ce avantaje vom avea

Florin Cîțu a declarat ieri că de vină pentru ”întârzierea parcursului euro” este ”criza din 2020” și că pierderile vor fi recuperate în perioada 2021-2024. Astfel, potrivit premierului este posibil ca România să intre în antecamera zonei euro în 2024-2025, urmând ca adoptarea monedei unice europene să aibă loc în 2027 sau 2028.

”Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamna reformarea acestei economii, să o faci performanță în zona euro, acolo unde competiția este este foarte dură. Asta este foarte important”, a precizat premierul la postul Digi24.

Cât despre aderarea la spațiul Schengen, Cîțu a declarat că speră ca anul acesta România să adere ”cu totul”, întrebat fiind de moderator dacă doar aeroporturile sau și granițele teresetre vor fi incluse.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a mai spus Florin Cîțu.

Axa de parcurs: Portul Constanța – Olanda – aderarea României la Spațiul Schengen

În timp ce premierul motivează faptul că România nu a aderat până acum în Schengen din cauza neîndeplinirii criteriilor Mecanismului de Cooperare și Verificare (MVC), economistul Adrian Câciu este de altă părere. El consideră că aderarea la spațiul Schengen este o chestiune ”pur politică ce nu are legătură cu partea tehnică”. Specialistul este de părere că ar fi o mare realizare ca România să intre în Schengen, însă pentru îndeplinirea acestui obiectiv nu ar trebui ca țara noastră să plătească prețul Portului Constanța.

”Toată lumea știe, politicienii se ascund și poate nu o spun pe șleau. Olanda se opune aderării noastre la spațiul Schengen pentru că nu le vindem Portul Constanța. De ce vor Portul Constanța? Pentru că dacă îl au, pot să-și asigure faptul că Portul Rotterdam va fi întotdeauna cel mai important port pentru mărfurile care intră în Europa. Portul Constanța este un competitor direct pentru Drumul Mătăsii.

Noi nu trebuie să vindem Portul Constanța. Din contră, noi trebuie să îl capitalizăm și să asigurăm autostradă de la port până la ieșirea spre Vest, la Nădlac, în așa fel încât să devină cel mai important port european.”, a precizat Adrian Câciu pentru Impact.ro.

Avantajele aderării la spațiul Schengen ar fi uriașe pentru România: de la creșterea exporturilor de serivicii, diminuarea deficitului de balanță comercială și până la libera circulație a persoanelor.

Adrian Câciu - economist
Adrian Câciu – economist

Aderarea la moneda euro, un vis frumos dar periculos?

În ceea privește aderarea la moneda euro, economistul atrage atenția asupra faptului că, deși convergența reală ar trebui să reprezinte un lucru pozitiv pentru populație, dacă nu este realizată ținând-se cont de anumite aspecte extrem de importante, România ar putea risca să ajungă în pragul falimentului, asemenea Greciei în urmă cu câțiva ani.

”Problema cea mai gravă este să nu facem ce a făcut Bulgaria, care s-a grăbit să intre în zona euro fără a-și asigura convergența reală, în contextul în care este cea mai săracă țară din Europa. Ori în momentul în care va intra în zona euro, va trebui să cumpere absolut tot la prețul din Europa, iar puterea de cumpărare fiind slabă, acest lucru va duce la penurie și la sărăcirea populației bulgare. Noi nu trebuie să repetăm greșelile vecinilor noștri.

Vă dau exemplul Greciei. Grecia nu a fost pregătită să intre în zona euro, drept pentru care la câțiva ani după ce a intrat în zona euro a avut aproape falimentul la ușă.”, a mai declarat Adrian Câciu.

Florin Citu
Florin Citu

”Austeritatea, în contradicție cu convergența reală”

Cele mai importante aspecte de care ar trebui să se țină cont în procesul de convergență reală sunt: creșterea nivelului de trai până la un nivel de aproape 80% din media UE ca putere de cumpărare și creșterea nivelului de competiție al economiei românești tot până la un procent aproximativ de 80%. În acest moment, potrivit economistului, România are un nivel al competiției economiei de aproape 40%. Iată cum se traduc aceste măsuri:

”Asta înseamnă investiții masive în economia privată, ceea ce presupune bani foarte mulți pe care bugetul de stat, în loc să-i arunce pe tot felul de obiective de așa-zise investiții fără efect de multiplicare, ar trebui să-i trimită direct către companiile care vor să facă industrializare, economie de producție în România, care vor să-și retehnologizeze componentele și să devină competitive pe plan extern. De asemenea, trebuie dați foarte mulți bani către populație, în așa fel încât veniturile și puterea de cumpărare să crească. Domnul Cîțu face aceste afirmații ca și cum ar fi un naiv. Dar tocmai dânsul a distrus convergența reală care era în creștere în 2019, iar acum ne-am întors cu 2 ani înapoi. Noi trebuia să intrăm în antecamera zonei euro în vara lui 2022 și să intrăm în zona euro în 2024. Iată că acum mutăm orizontul de timp cu 2-3 ani, tocmai pentru că dânsul, în loc să stimuleze economia privată, consumul și creșterea puterii de cumpărare a românilor, a ales să facă austeritate.”, a explicat  Adrian Câciu.

În opinia sa, ”abordarea austeră a bugetului este în totală contradicție cu nevoia de convergență reală”.

Urmăriți Impact.ro și pe